„Acestea sunt primele trei, din cele șapte vaporaşe care vor asigura transportul pe canalul Bega. Fiecare dintr ele are 50 de locuri şi sunt dotate cu aer condiţionat şi internet. Ambarcaţiunile trebuie să circule până în 30 iunie anul acesta” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Vaporaşele sunt ţinute momentan în depou, pentru că autorităţile locale mai au nevoie de un aviz de la Ministerul Transporturilor. Doar cu acest aviz se poate înfiinţa Portul Timişoara. Lipseşte şi numărul european de înmatriculare care trebuie să sosească de la Bruxelles. Asta pentru că odată cu intrarea în Uniunea Europeană, orice ambarcaţiune necesită un act de la Comisia Europeană. În aceste condiţii autorităţile nu ştiu când vor lansa vaporaşele la apă.
„Nu ştiu. Asta se poate întâmpl astăzi, luni ,sau peste mai mult timp. Vă daţi seama că nu putem pune presiune pe diversele foruri de unde trebuie să obţinem aprobarea. Dar avem încredere că nu va dura mult până când ne vor veni toate aprobările”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Iar când vin toate aprobările Timișoara devine primul oraş din România care va avea un sistem de transport în comun pe apă.
„Eu sper că începând de anul acesta se va da drumul la transportul de pasageri pe Bega care va decongestiona cel puţin o linie de transport în comun în Timişoara. Timişoara se pretează pentru acest tip de transtp, fiind un oraş pe care Bega îl traversează de la un capăt la altul”, declară și Alexandru Bărboi, şeful Căpităniei Timiş.
„Ca transport în comun pe Bega e ceva nou, mi se pare extraordinar. Este o idee foarte bună”, spune un timișorean.
„Oricum ar fi puţini care cred că le-ar folosi. [De ce crezi asta?] Pentru că mi-e mai uşor să merg în staţie la tramvai la colţ decât să vin pe Baga să iau vaporul”, este de părere un alt localnic.
„Foarte bună ideea, foarte bună şi pentru copii şi pentru cei care vor merge la lucru”, adaugă un alt timișorean.
Pentru ca sistemul de transport public pe apă să poată deveni funcțional, autoritățile au reabilitat și malurile canalului Bega – un proiect de 50 de milioane de lei – în cadrul căruia s-au construit şi staţii pentru vaporetto. Cele 7 ambarcațiuni care vor pluti pe Bega au fost botezate Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya şi Virgil Economu. Au costat 7 milioane de lei şi au fost cumpărate cu bani din bugetul local.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Andrei Marina