Sătul de lecțiile tradiționale, în care profesorul vorbește, iar elevii ascultă, nu întotdeauna cu interes, Adrian Kali și-a dorit să facă orele de istorie mai palpitante. Așa că Wilhelm Cuceritorul sau Richard al III-lea au devenit, la Timişoara, personaje din celebrul serial „Urzeala tronurilor”.
„Cersei este regina Margareta de Anjou care era căsătorită cu Eduard al II-lea”, povestește Adrian Kali.
Care, la fel ca personajul lui George Martin, își dorea puterea cu orice preț în războiul celor două roze. Și în manulul de istorie, și în serial, bătăliile se dau tot pentru tron.
„Cine să conducă, copiii lui Cersei, cum a fost Robb Stark sau cine, tot au apărut”, adaugă Kali.
Jon Snow și-a găsit și el loc în orele profesorului de la Timișoara, atunci când acesta le vorbește elevilor despre cavalerii templieri sau despre Wilhelm I, pentru că niciunul nu este recunoscut de tată. Elevii sunt numai ochi și urechi la clasa de istorie.
„Personal, îmi place foarte mult de Tyrion din carte și de Sansa și de aia mi se par asemănările destul de bune”, spune un elev.
„Această corelație dintre Urzeala tronurilor și istoria Angliei este foarte bine pusă la punct de George Martin, a fost o lecție mai specială”, adaugă un alt liceean.
„Un serial pe care cred că toți îl vizionăm acasă, a fost fain”, susține un coleg.
Rareori se întâmplă ca orele de istorie să îi prindă pe elevi cu temele nefăcute.
„E foarte util pentru un elev să vadă altcumva istoria, varianta sângeroasă a istoriei pentru că manualele prezintă istoria liniștită e evenimentelor”, explică Adrian Kali, profesorul de istorie.
Adaptat după seria de cărți a scriitorului George Martin, Game of Thrones este serialulul momentului. Primul episod al sezonului șase a fost urmărit de milioane de oameni din toată lumea.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu