20 de manageri ai instituţiilor de cultură din capitala Banatului şi-au prezentat susţinerea faţă de intenţia Timişoarei de a deveni al doilea oraş din România, după Sibiu, care să fie capitală a culturii în Europa. Oraşul de pe Bega are numeroase atuu-uri în faţă altor municipii din ţară.
„Cele 26 de grupuri etnice care se manifestă în aproape tot atâtea linii sunt tot, în atâtea forme de expresie culturală explicite la vedere, nu e la îndemâna oricărui oraş. E bine că ne-am adunat, e bine că aceste forţe conjugate să pornească la treabă în mod sistematic. Are toate şansele, toate şansele", spune Adriana Babeţi.
Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, a propus autorităţilor locale să creeze un formular care să poată fi semnat în nume propriu de artişti din întreaga lume: „Sunt multe persoane private care nu pot semna în numele unei instituţii. Eu cunosc dirijori, solişti mari din toată europa. Care şi-au manifestat sprijinul pentru Timişoara. Şi am propus primăriei să facă un formular de adeziune în nume personal. Cred că sunt mulţi oameni care vor să semneze şi al căror cuvânt anexat la acest dosar de candidatură ar însemna foarte mult".
Administraţia locală cere şi companiilor să se angajeze în sprijinirea candidaturii oraşului.„Doresc ca ei să se angajeze şi cu o susţinere financiară. De la artişti ne aşteptăm la un gen de susţinere, de la rectorii universităţilor ne aşteptăm la un gen de susţinere, de la mediul de afacri la alt gen de susţinere", afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei
Până în anul 2015 are loc pregătirea dosarului de candidatură, iar depunerea acestuia are loc la finalul anului viitor. Nominalizarea oraşului câştigător va fi făcută în 2016.