Asociaţia de proprietari din Piaţa Victoriei nr. 6 din Timişoara a investit 70.000 de euro pentru schimbarea acoperişului clădirii. După două luni, lucrările au fost finalizate. Acum, proprietarii așteaptă și lucrările la fațada imobilului.
„Când vorbim de clădiri istorice, așa cum este și blocul nostru, costurile sunt extrem de mari. Pentru că trebuie să respecți foarte multe reguli. Am început, noi lucrăm actualmente la proiectul pentru renovare“, afirmă Laila Onu, preşedintele asociaţiei de proprietari.
Prioritate pentru finanțarea reabilitării imobilelor istorice au proprietarii care au făcut deja investiţii în aceste clădiri. Lucrarea este executată de primărie, iar proprietarii vor returna în rate, fără dobândă, timp de 10 ani, 80% din valoarea lucrărilor, restul costurilor fiind acoperite de autorități.
„Criteriile de departajare țin, pe de o parte de valoarea estetică, de valoarea de monument a clădirii, pe de altă parte, de indicatori tehnico-economici: de realitatea bugetului, de cazul în care proprietarii își asumă și alte lucrări“, ne precizează Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Mai mult, autorităţile locale aşteaptă şi semnarea, la Guvern, a proiectului de reabilitare şi anvelopare a aproape 60 de blocuri din oraş, pentru a da şi startul lucrărilor de eficientizare energetică.
Renovarea clădirilor din zona centrală a oraşului reprezintă o prioritate pentru timişoreni: „Cred că centrul ar trebui refăcut, asta este părerea mea și cred că ar trebui să arate exact așa cum arată în Viena“, „Cred că e o idee foarte bună”, – Și cu ce zone crezi că ar trebui să înceapă? ”Centrul orașului ar fi ideal“, „Ar cam
trebui să pună 30%, știu eu, și lumea. Oricum e util, ați văzut iarna, mai pică țigle și ar trebui reparate“.
În Timişoara sunt aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Programul demarat de administraţia locală vizează reabilitarea a 20-30 de clădiri istorice în fiecare an.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche