În comuna Săcălaz din judeţul Timiş, locuitorii rămân sistematic fără apă, iar tot sezonul cald se confruntă cu presiune scăzută la robinete. Motivul: sătenii îşi udă culturile cu apă de la reţeaua publică. Cele mai multe sesizări vin dintr-un cartier rezidenţial de lux, construit la marginea localităţii.
”Asta e maxim!” Aceeaşi problemă o are şi familia Păcuraru. De trei ani au lăsat oraşul pentru a se muta mai aproape de natură. Nu s-au gândit că, vară de vară, se vor confrunta cu această situaţie.
”Nu prea este presiune pe perioada verii. Am înţeles că toată lumea din sat udă în grădină. Noi ne-am făcut foraj în curte tocmai ca să putem uda gazonul din curte. Foarte greu, mai ales că, în partea de sus, unde avem băile nu urcă apa, e presiune foarte scăzută la apă”, ne spune Loredana Păcuraru.
Locuitorii din comună recunosc că folosesc apa de la reţeaua publică pentru a-şi iriga grădinile, dar spun că nu au altă soluţie:
”Grădinile sunt uscate dacă nu e puţină apă. Noi avem în curte, am pus nişte legume, dacă nu le udăm e chiar o problemă. Toată lumea udă. Noi avem de gând să facem un puţ”, - Dar acum de unde folosiţi apa pentru grădini? ”Apa... din sursa locală”, ”Amu' ce să făcem? Să nu udăm? Ploaie nu-i. Să nu udăm? Nu mai avem nimic în grădină. Atunci de ce mai stăm la casă?”, ”Într-o seară ne-or lăsat până la ora zece seara fără apă. Şi de dimineaţă o fost întreruptă şi seara”.
Din cele 2.000 de gospodării, aproximativ jumătate nu au contoarele de apă montate. Astfel consumul se împarte în mod egal, ceea ce le permite oamenilor să folosească apa şi în grădină. Până şi primarul localităţii se plânge că nu are presiune la apă.
”Săcălazul cred că 50% sunt contorizaţi şi plătesc apă cât consumă. Ceilalţi plătesc pauşal. Au o normă de 2,4 metri cubi de persoană pe lună. Dacă udă grădinile, sigur că depăşesc această normă şi intervine acest inconvenient. Vă spuneam, şi eu, dacă nu aş avea hidrofor nu pot să fac baie”, ne-a declarat Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz.
Reţeaua de apă aparţine societăţii de apă şi canal din Timişoara, regie a consiliului local. Reprezentanţii ei spun că anul acesta vor finaliza montarea contoarelor în comună.
”Orice consumuri peste medie, în aceste perioade, în localităţile unde reţelele nu sunt bine dimensionate şi nu sunt suficiente, duc la discontinuităţi în alimentare apei. Acolo unde au mai rămas branşamente necontorizate se trece la instalarea de contoare”, spune Loredana Leordean, purtătorul de cuvânt al Aquatim.
Situaţia se repetă vară de vară şi în alte comune. Locuitorii din Satchinez, Izvin, Săcălaz, Voiteg și Ciacova au făcut sesizări în acest sens, în ultima perioadă, la regia de apă.
Apă și scandal. Şedinţa CL Biled, oprită de localnici: nu vor cedarea rețelei de apă către Aquatim
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche