UCMR Reșița: 900 de oameni, trimiși în șomaj tehnic

Data publicării:
UCMR 1



Autorităţile judeţene recunosc că situaţia de la Reșița este o adevarată bombă socială şi au anunţat că au depus la Guvern un memorandum pentru ca societăţii să îi fie șterse datoriile, iar uzina să revină în proprietatea statului.

Ludovic Trebel a lucrat zeci de ani în uzină.În această dimineață, alături de alţi colegi, a venit pentru ultima oară în fabrică pentru ca să işi ridice actele. Omul nu mai are nici o speranţă că se va intoarce la lucru şi crede că lucrurile în uzină vor deveni tot mai grele. ”Orașul ăsta este cam distrus. Fără loc de munca... (Am lucrat - n.r.) din '81. Au fost undeva la 14-15.000 de angajaţi”, își amintește el.

Localnicii susţin şi ei că viaţa în Reşiţa devine tot mai complicată. Mulţi dintre reșiţeni au plecat în străinătate din cauză că nu şi-au gasit un loc de muncă. Miile de oameni care au lucrat in uzină reprezintă doar amintiri pentru localnici.

Liderii de sindicat sunt cei mai optimişti şi spun ca tot ce se intâmplă este din cauza Hidroelectrica. ”Având în vedere că au o conducere interimară şi nu şi-au aprobat bugetul de investiţii şi cheltuieli, acest lucru influenţează negativ viaţa economică a UCMR.comenzile intârzie să apară. La ora actuală, perspectivele nu sunt prea roze şi, din această cauză, pentru a evita să avem luni fără a putea plăti salariile s-a luat decizia ca, pe o perioadă de două – trei luni, să ramână în 75% în șomaj tehnic.În acest moment, este o medie de 900 de persoane, 50% din personalul productiv şi undeva la 70-75% din personalul TESA. UCMR este, totuşi, o firmă strategică, importantă pentru industria românească şi nu poate fi comparată cu Oțelu Roşu. Salariaţii traiesc cu spaimă, dar eu zic ca se vor găsi soluţii”, ne-a declarat Jivomir Tovladiac, lider de sindicat la UCM Resita.

Ce spun localnicii? ”Este foarte greu.Uzina a fost toată baza. Ei, acum unde să lucreze? E trist că rămân fără lucru”, ”Fiul meu încă mai lucrează și mă bucur că rămâne. Nu a intrat în şomaj deocamdată”, ”Lucrurile merg tot mai rău. E păcat. Şi eu am copii, unul lucrează afară, celălalt e sclav în Germania, vă spun cinstit”.

Autorităţile locale au anunţat că Guvernul va lua o hotărâre privind soarta UCMR, însă până acum nu a fost luată nici o măsură.

Reporter: Doru Iacob
Redactor: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri