Hunedoara este o astfel de localitate muncitorească, în care construcțiile din anii 50-70 au marcat profund orașul. Proiectul de inventariere a acestora ar putea include orașul în această rută turistică, din care mai fac parte localități din Italia, Grecia, Bosnia sau Croația. Ruta culturală este avizată de Comisia Europeană.
Dezvoltat în jurul fostului combinat siderurgic, orașul Hunedoara este dominat de clădiri construite în perioada regimului comunist, între anii 1950-1970. Șansele ca el să fie acceptat în circuitul cultural european al fostelor localități comuniste din Europa este una reală, spun inițiatorii proiectului.
„În acea perioadă au fost construite foarte multe edificii, într-un stil inconfundabil, și ar fi păcat să nu punem în valaore aceste obictive și să nu intrăm în această rută culturală europeană, ținând cont de afluxul foarte mare de turiști la Castelul Corvinilor”, povestește Dan Bera, inițiator proiect.
Clădirea gării din oraș, de exemplu, construită în anul 1953, este una din construcțiile reprezentantive pentru perioada comunistă.
„Inedit este faptul că în anul 1962 au sosit la Hunedoara, cu trenul, liderul URSS Nickita Hrusciov și liderul comunismului din România, Gheorghe Gheorgiu Dej, pentru o vizită de lucru la combinatul siderurgic Hunedoara. De atunci avem această stea comunistă pe gară”, mai explică inițiatorul proiectului.
„Îmi place cărămida aia aparentă, și tot felul de ornamente care se făceau pe vremea aia”, spune un trecător.
Un corp de clădire ce aparține acum Spitalului Municipal a fost și el construit în stilul arhitecturii comuniste, proiectat atunci de fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Clădirea teatrului poartă și ea marca regimului totalitar, la fel ca fosta fabrică de pâine, sau cartierul Oamenilor Muncii, amenajat în anul 1948.
„Zeci de blocuri au fost construite pentru muncitorii veniți din toată țara să lucreze la combinatul siderurgic. Specificul acestor clădiri constă în arcadele de la intrarea în bloc, în obloanele de la ferestre, dar și în coșurile de fum de pe blocuri” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Am rămas fascinat tocmai de curțile astea interioare, de specificul clădirilor. Sunt clădiri interesante și în exterior, și în interior”, adaugă un hunedorean.
„Blocul în care stau eu a fost construit în 1957”, povestește un alt localnic.
Inițiatorii proiectului cred că turiștii ar putea fi extrem de curioși să vadă și adăpostul antiatomic din oraș, construit la doar câțiva pași distanță de Castelul Corvinilor.
„Construit între anii 1960-1970, adăpostul antiatomic este amenajat la marginea orașului, în zona dealului Sânpetru. Capacitatea adăpostului este de peste 1000 de persoane” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Ruta culturală Europeană Atrium a fost inițiată de un orășel din Italia, construit în perioada dominației lui Mussolini. Alte orașe din Grecia, Bosnia, Croația sau Bulgaria sunt deja incluse în circuitul turistic. Din România, singurul oraș inclus până acum este Iașiul.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș