Tradiție dulce, veche de un secol

Data publicării:
cofetarie
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Vă rog să folosiți ceva imagini video cu o cofetărie veche interbelică, v-am trimis poze

„De peste 116 ani ingredientele folosite la Doboș sunt ouă, zahăr, făină, unt, ciocolată belgiană. Se fac foile, se umple cu această cremă cu ingrediente sută la sută naturale cu ciocolată belgiană”, spune Valeria Tănase, cofetar.

E deja o lege nescrisă ca din 1899 și până astăzi, în cofetăria din Timișoara să se pregătească Doboșul special. Primii care au încercat rețeta au fost cei trei cofetari maghiari care au creat laboratorul din vestul țării în secolul al XIX-lea, iar de atunci și până astăzi  e respectată cu strictețe.

„Bineînțeles ca în orice bucătărie, în cofetăria noastră avem ingrediente secrete care le folosim și cu care ieșim în evidență, făcându-l atât de special”, adaugă Valeria Tănase.

Secretul îl reprezintă crema făcută din ciocolată belgiană topită, dar și caramelul cu care e ornată prăjitura. Nici cele două războaie mondiale și nici regimul comunist nu le-au oprit pe cofetărese să pregătească an de an doboșul.

„Rețeta doboșului s-a transmis din generație în generație de peste o sută de ani la noi fiecare cofetară își are propriul secret și astfel rețeta se păstrează și se transmite din generație în generație doar în cadrul acestei cofetării”, spune Floare Titerlea, reprezentantul cofetăriei.

De un secol, în fiecare an de revelion se vând sute de prăjituri Doboș la Timișoara.

„Am cumpărat un Doboș fiindcă îmi amintește de copilăria mea de la sat și fiind o tradiție de săbători”, spune un cumpărător.

„Eu am 70 de ani și numai de aici cumpăr de când mă știu eu”, adaugă un alt timișorean.

Prețul unui Doboș pornește în medie de la 15 lei.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele de 5 ori mai ieftin decât somonul, dar la fel de sănătos. Mulți români îl ocolesc însă
Digi FM
Tudor Chirilă, despre serialul-fenomen Adolescence: „M-a cam dărâmat, ar trebui să fie parte din modulul...
Pro FM
Elton John a izbucnit în lacrimi în studio, gândindu-se că nu mai are mult de trăit: „Refrenul era despre...
Film Now
Channing Tatum și transformările la care și-a supus corpul. Actorul nu va mai accepta roluri pentru care...
Adevarul
Ce nu ni se spune despre relațiile cu America. „Dacă am fi suficient de deștepți, am face asta”
Newsweek
Pensii tăiate cu 550 de lei într-un singur an. Cheltuielile pe arme cresc cu 3.000.000.000 €
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit...
UTV
Luminița Anghel, confesiuni dureroase despre fiul adoptiv: „Nu vrei să știi ce priviri, câtă ură… mi-a fost...