Topolovăţu Mare: investiţie străină, profit românesc

Data publicării:
topolovat

O investiţie străină a fost cea care a scos profit dintr-un teren roditor, dar nefolosit. O vizită în România a fost suficientă pentru ca un investitor francez să ia în arendă aproape o mie de hetare de pământ din zona Topolovăţu Mare.

”A văzut mult teren în paragină, nu era lucrat, şi la ei în Franţa nu se întâmplă asta. Tot pământul este lucrat, a vrut să ajute mulţi oameni de aici, pentru că odată cu el, şi noi am găsit de lucru. Este o afacere bună pentru el, cât şi pentru satul nostru”, ne spune Roxana Paliciu, administratorul fermei.

Cu o afacere pornită în 2008, investitorul francez cultivă acum porumb, orz, orzoaică, grâu şi floarea soarelui. A dat 600.000 de euro doar pentru utilaje, a creat locuri de muncă pentru zeci de localnici şi a generat profit celor care i-au dat bucăţi de pământ în arendă.

”700 de kilograme pe hectar, echivalent în bani, cereale, depinde ce îşi doreşte omul. Dacă are un animal, ceva, pe lângă gospodărie, îşi ia cereale. Dacă stă la oraş sau nu mai poate să lucreze, îşi ia bani”, ne precizează Augustin Filip, angajat fermă.

Alte câteva mii de hectare sunt exploatate de italieni şi francezi, în localitate - un lucru benefic pentru comunitate, spun autorităţile locale. În lipsa acestor investiţii, pământul zăcea în paragină.

”La ora actuală, nu ştiu dacă mai avem în jur de 20-30 de hectare, încep să concureze firmele între ele”, spune Gheorghe Coşleba, viceprimarul comunei Topolovăţu Mare.

Deşi reticenţi la prima vedere, mulţi localnici din comunele din Timiş şi-au dat seama că cea mai bună metodă de a scoate profit din bucăţi mici de teren este să-l dea în arendă.

reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri