Tomograf performant, dar nefolosit, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara

Data publicării:
tomograf

”Avem aici o imagine 3D, acele reconstrucţii care plac foarte mult medicilor clinicieni, în care vedem cordul, vedem vascularizaţia, vedem grilajul costal şi desigur aici putem să ne jucăm pentru detaliere”. - În ultimele săptămâni, medicii radiologi de la spital, cei care vor trebui să stabilească un diagnostic pentru micii pacienţi folosind acest aparat, au făcut teste zi şi noapte, pentru a descifra tainele tomografului.

”Am încercat pe cât a fost posibil să dedicăm tot acest timp de învăţare şi de perfecţionare şi a noastră şi a personalului, ca să aducem un plus de diagnostic”, afirmă Simona Cerbu, medic radiolog la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Conducerea unităţii sanitare recunoaşte problema, însă cere răbdare din partea părinţilor care ar avea nevoie de un astfel de test. ”Este o curbă de învăţare, care trebuie parcursă, ea durează câteodată şi luni de zile, date fiind funcţiile complexe ale aparatului, că e cel mai performant din ţară nu ştiu cu exactitate, dar din vestul ţării cu siguranţă este cel mai performant. Trebuie un pic de răbdare, aşa cum avem noi, să aibă şi restul lumii”, spune Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara.

Medicii nu au putut nici măcar să ceară ajutorul colegilor din ţară, deoarece tomograful din Timişoara este cel mai performant din grupa lui de aparate. ”Spitalele de pediatrie din ţară nu au un asemenea aparat şi-atunci este foarte greu, pentru că diferă de la aparat la aparat şi tehnica, diferă foarte mult şi detectorii care sunt, achiziţia este mult mai rapidă”, spune Simona Cerbu.

În prezent, se efectuează teste simple, care nu necesită utilizarea tuturor funcţiilor pe care le are acest computer. Până când medicii îl vor stăpâni, părinţii vor fi nevoiţi să meargă la clinici private pentru investigaţii amănunţite, unde pentru un singur test se percep chiar si 400 de lei. ”Este şi nu se poate folosi? Păcat! Dar ce putem face noi?”, ”Nu mi se pare normal, e normal ca dacă au aşa ceva să-l şi folosească”, ”Medicii de astăzi cam prea uşor au luat examenele, şi... te duci la şase, şase reţete primeşti”, spun părinții.

La Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara sunt trataţi anual aproximativ 80.000 de pacienţi. În cele mai multe dintre cazuri numai după o astfel de investigaţie, se poate stabili un diagnostic corect.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...