Deşi rafturile magazinelor sunt pline cu pantofi de serie, iar preţul este convenabil, sute de timişoreni trec anual pragul atelierelor unor designeri independenți.
Dumitru Mihăică este unul dintre ei. Primii paşi i-a făcut în atelierul condus de tatăl său, pe când avea doar opt ani, și a fost dragoste la prima vedere. A rămas o pasiune pe care a îndrăznit să o transforme în afacere. „Partea grea e sa-l conving pe cel cu care interacționez că din bucata aia de piele va ieși o pereche de pantofi așa cum el și-a imaginat-o", ne mărturisește Dumitru Mihăică.
Prima pereche de pantofi a vândut-o cu un leu, iar atelierul la care visa a devenit realitate. Conduce acum o echipă de meşteri şi produce pantofi care pot ajunge până la 500 de lei.
„E mai migălos, trebuie să fie cantul drept, pentru că altfel iese talpa cu denivelări". E doar una din reţetele pe care meşterii din atelierul lui Dumitru o pentru ca pantofii care le trec prin mână să prindă formă.
Un alt atelier de pantofi, o altă poveste. Victor Vulpe este absolvent al Facultatii de Arte din Timişoara şi încă de când era student l-au atras obiectele vestimentare. A început cu genți și curele, apoi a trecut la pantofi.
Prima pereche a purtat-o chiar el, iar acum are propriul atelier: ”Eu acum îți palpez piciorul pentru că trebuie să știu conformația ta osoasă. Și acum începem să desenăm. Mă intereseaza unde-s oasele astea două și aici fac o linie, o liniuță, așa. Și celalalt aici. Asta ar fi lățimea piciorului tău, așa se măsoară”. Calapodul e sculptat din gips. Astfel, Victor e sigur ca pantoful se aseaza corect pe piciorul clientului.
Designerul Victor Vulpe ne spune: ”Pantofii sunt seducători. Sunt un obiect fabulos, după mine. Sunt două mari probleme aici, când îți cumperi pantofii din magazin.Trebuie o dată să ți se potrivească și să ți se asorteze cu ce vrei tu.
Face pantofii singur. De la prima până la ultima cusătură, iar fiecare pereche e un portret al celui care îi trece pragul atelierului. ”Este o pereche de pantofi care încă nu au fost tălpuiți. De ce ? Pentru că dacă i-am tălpuit nu mai pot să-i modific. Acum, în momentul acesta, trebuie să vină clientul să-i incerce”, ne spune el.
La o pereche poate lucra până la trei săptămâni, iar cuiele din lemn pe care le folosește sunt achiziționate de la Viena. De la meşteri pantofari din Occident a învățat și ce înseamnă un pantof confortabil: ”Cel mai frumos și cel mai înălțător moment este când pleacă clientul cu zambetul ăla pe buze pe care nu am cum să vi-l descriu și eu mă simt la fel de bine și el. E bucuria aia extraordinară”.
De la derby, oxford și mocasin și până la ghetele de iarnă, designerii din Timișoara încearcă cele mai diferite modele pentru a-i pune pe clienți cu picioarele... în papuci. Și nu orice papuci, ci unii personalizați.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche