La 28 de ani, Vlad Arsene este responsabil cu departamentul de cercetare și inovare al unei importante companii IT din România. A participat la zeci de workshopuri în Occident, iar acum vrea să dezvolte și în România sistemul ce permite conexiunea la internet prin orice obiect.
”Imaginează-ți de exemplu că poți să ai integrat pe nasturele de la sacou, poți să ai integrat inteligență sub diferite forme, de exemplu poți să ai integrat un modul de control care se comportă ca un buton, este conectat la telefonul tău și poate avea diferite aplicații. O aplicație este pentru sănătate”, explică Vlad Arsene, reprezentant de firmă IT.
Alte companii vin cu soluții pentru corporatiști, ca aceștia să poată continua și acasă munca de la birou, fără să fie nevoiți să transporte laptopul personal.
”Conform ultimului studiu pe care l-am făcut 80% dintre oamenii din companii trebuie să fie la birou ca își execute sarcinile de zi cu zi. Ceea ce încercăm să aducem nou este să le permitem să fie mobili, să își rezolve probleme de servici de oriunde, oricând să îmbine nevoile de acasă cu nevoile de la birou”, ne spune Mădălina Grenzeanu, reprezentant Microsoft.
Sistemele de securitate ce permit monitorizarea locuinței de la kilometri distanță sunt la mare căutare printre români:
”Este un sistem programat, datele sunt introduse în acest soft și de la distanță se poate opera sistemul. Deci testăm aici, simulăm o alarmă după cum vedeți centrala a intrat în alarmă și la dispecerat îmi arată de unde”.
Maratonul IT a atras la Timișoara numeroși pasionați de gadgeturi:
”Este fantastic, e așa ca o fereastră spre viitor”,
”E foarte ok să interconectăm atât tehnologiile, cât și oamenii”,
”Ei bine e plăcut că sunt mulți oameni aici și e interesant să fiu aici”.
”Este unul dintre principalele trei evenimente care reușesc să strângă atâta lume în România”, ne spune Stelian Câmpeanu, organizator.
Maratonul de IT de la Timișoara a ajuns la cea de a șaptea ediție. Sunt aşteptaţi peste 1.000 de participanţi, care vor lua vor lua parte la 60 de sesiuni de prezentare şi workshop-uri.
Securitate americană, made in Timişoara. Opt IT-işti din Banat asigură protecţia informatică a mai multor instituţii din SUA
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche