Timișoara: secţie de spital, dotată din sponsorizări 

Data publicării:
sectie prima

Un spaţiu impropriu pentru orice unitate sanitară, dar mai ales pentru o astfel de secţie, în care, după ce sunt operaţi, pacienţii se transformă, cel puţin pentru o vreme, în persoane cu dizabilităţi. ”Nu trece targa prin uşă, cărucioarele pe care le avem noi de sprijin la cei care nu se pot deplasa pe picioarele lor, și suntem majoritatea asta, şi considerăm că și personalul este foarte redus”, ne spune un pacient, Valentin Pădurean.

”Sunt foarte mulți pacienți amputați, sunt foarte mulți pacienți cu plastii care trebuie ajutați și revascularizați și nu pot să se deplaseze singuri”, ne precizează Simona Banciu, asistenta şefă la Clinica de Chirurgie Vasculară.

 

Doamna Ivanov are 73 de ani şi suferă de o boală arterială periferică. În urmă cu zece zile a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar recuperarea este una anevoioasă. Fără sprijinul fiicei, ar fi fost imposibil să trăiască în spital. ”Deplasarea este greoaie, nu sunt dotările necesare. Strictul necesar, de a merge până la toaletă, al celor care nu se pot deplasa”, afirmă Daniela Meca, fiica pacientei.

 

150.000 de euro ar fi necesari pentru ca imaginea secţiei să fie cu totul alta. Deocamdată, medicii au reuşit să strângă doar 50.000 de euro, dar chiar şi aşa au demarat o parte din lucrări. Muncitorii refac instalaţia electrică şi sanitară, iar mai apoi vor trece la dotarea secţiei cu echipamente vitale pentru astfel de pacienţi. Sunt doar primii paşi spre normalitate, spun medicii de aici.

 

”Fiecare pacient va avea posibilitatea să alarmeze, să sensibilizeze de la pat asistenta, de asemenea fiecare pat va putea fi conectat la un monitor care să evalueze în timp real starea pacientului. Fiecare pat va avea lumina individuală, baile vor fi dotate cu accesorii pentru persoane cu dizabilitati”, ne informează prof.dr. Mihai Ionac, şeful secţiei de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă, de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

 

Banii investiţi sunt adunaţi de personalul medical şi provin în mare parte din sponsorizări. Anual, la Clinica de Chirurgie Vasculară sunt tratati peste 3.000 de pacienţi, din șapte judeţe.

reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri