Timișoara: șantierele anului 2013. Cum se modifică harta urbanistică a orașului

Data publicării:
colaj santiere

Lucrările la cel mai mare şi costisitor proiect - pasajul Michelanagelo - au demarat în luna martie. Constructorul a promis că va deschide partial circulaţia în zonă în decembrie şi că va închide complet şantierul în 14 luni de la demararea lucrărilor. Aşa că muncitorii au lucrat în ritm alert.

 
Graba nu a stricat treaba. Din contră, la inceputul lunii decembrie, accesul maşinilor a fost permis pe podul Michelangelo, care a fost la rândul lui consolidat. Au fost primele foloase trase de şoferi de pe urma unui proiect ce depăşeşte ca valoare 70 de milioane de lei.

Dar, chiar dacă şoferii pot circula pe Podul Michelangelo, vechea intersecţie este în continuare un uriaş şantier. Costructorul mai are de lucru la subpasaj, dar promite că va respecta termenul şi în mai 2015 totul va fi gata.

 
În paralel, o altă intersecţie importantă din oraş a fost redesenată pe harta urbanistică a Timişoarei. Vorbim despre Piaţa Bălcescu, spaţiu transformat în sens giratoriu. Lucrările la șantierul din Piața Bălcescu, unul dintre nodurile rutiere ale orașului, au fost terminate la sfârşitul lunii septembrie, cu 60 de zile mai repede decât a fost anunţat iniţial.

Înfrumuseţarea malurilor Begăi a adus alte lucrări în oraş. Primele care au prins contur: trotuarele și pistele pentru biciclete. Aleile au o formă dinamică, special creată pentru a fi adaptată la terasamentul Begăi. Atunci când acest proiect va fi finalizat, pe malurile râului, timişorenii vor găsi inclusiv stații de vaporeto dar şi terase plutitoare.

Un alt şantier important, care le dă încă bătăi de cap şoferilor, este cel de modernizare a centrului istoric al Timişoarei. O investiţie, din bani europeni, de peste 50 de milioane de lei. În total, patru pieţe şi zece străzi importante din zona centrală vor fi reabilitate. Deocamdată se lucrează în pieţele Libertăţii şi Sfântul Gheorghe.

 
Şi, cum era de aşteptat, primele săpături făcute de muncitori au scos la lumina şi primele vestigii. O baie turcească, zidurile Bisericii Iehuviţilor, din secolul al XV-lea, mai multe oseminte dar şi alte obiecte, vorbesc acum despre trecut. Deschiderea şantierului în centrul istoric al oraşului a adus şi o premieră a ultimelor decenii pentru Timişoara: accesul auto a fost permis în Piaţa Unirii.

Şantierele deschise în 2013 vor fi finalizate în anul ce urmează, dau asigurări autorităţile locale. Atât Michelangelo, cât şi malurile Begăi sunt lucrări care vor fi terminate, dar pe listă au fost trecute altele, aşa că Timişoara va rămâne un uriaş şantier.

redactor: Miodrag Hojda
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri