Fabrici părăsite sau terenuri nefolosite din Timișoara se vor transforma în următorii ani din ruine în adevărate centre industriale. Modificările au fost cuprinse în planul urbanistic al orașului, finalizat de curând. Prin propunerile lor, arhitecții au gândit practic o nouă față pentru zone apropiate de centrul orașului. Un exemplu este tronsonul cuprins între viaductul Jiului din apropierea Gării de Est și Calea Aradului. Aici vor fi construite spaţii de birouri, blocuri de locuinţe, grădiniţe, spaţii de joacă şi dispensare. Toate schimbările au fost gândite în aşa fel încât Timişoara să se alinieze la standardele europene.
"Trotuare suficient de late, neocupate de mașini, piste de bicilete și, din loc în loc, pauze în diferite scuaruri. Drumul pe jos sau cu bicicleta să fie cât mai scurt spre un parc sau spre zone de agrement din marginea orașulu", ne-a declarat arhitectul Eugen Pănescu.
Pădurea Verde va deveni şi ea o zonă de agrement în următorii ani, spun autoritățile. Acolo vor fi amenjate piste de biciclete, zone de relaxare pentru picnicuri, lacuri sau chiar terenuri de fotbal. Pentru finanţarea noilor proiecte, autorităţile locale încearcă acum să găsească soluții.
"Punerea în practică se va face cu suţinere pe toate canalele și din alocarea de bani de la bugetul local, din fonduri europene și din fonduri de la bugetul României și desigur, din fonduri private", declară primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Planul urbanistic general al orașului se realizează odată la 10 ani și stabilește nu doar idei de investiţii, ci şi regulile după care se reamenajează oraşul.
reporter: Miodrag Hojda/Corina Sfia
operator: V. Jiva/D. Șoșdean
editor web: Răzvan Bulacu