Timișoara, oraşul florilor, fără spaţii verzi

Data publicării:
orasul florilor 1



Spre deosebire de alte țări europene, Romănia are o situație deficitară în ceea ce priveşte suprafeţele ocupate de parcuri. În Timișoara, sunt 17 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Normele Uniunii Europene cer însă 26 de metri pătrați până la sfârșitul acestui an. Şi asta, în timp ce în oraşe precum Graz sau Viena există peste 110 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

”Este foarte mare poluarea şi pe lângă asta sunt copii care ar avea nevoie să se joace”, ”Spațiu verde, mult spaţiu verde ar trebui, să li se dea voie copiilor să stea pe spaţiu verde”, ”Chiar ne-ar place un parc pentru copii, ar fi minunat, cui nu i-ar place sa fie parcuri”, spun timișorenii abordați de echipa Digi24 Timișoara.

Parcurile din Timișoara sunt din ce în ce mai mici, unele pe cale de dispariţie. Cea mai gravă situaţie este în Calea Şagului, Lipovei, Buziaşului, Mehala şi Ronaţ.

Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei, ne spune că ”avem încă destul spațiu care se poate amenaja ca spațiu verde, singurul lucru care poate lipsește, uneori, este un buget îndeajuns de mare încât să putem face tot ceea ce ne dorim din punctul de vedere al amenajării spațiilor verzi”.

Organizatia Mondiala a Sănătăţii a publicat recent un raport din care reiese clar că Timişoara se află în topul celor mai poluate oraşe din Europa, alături de Craiova şi Iași.

 

”Calitatea aerului nu este cea pe care noi o dorim, nu avem suficientă vegetație care să absorbă noxele și mirosurile emananate de anumite activități”, precizează Mariana Lorinczi, comisar şef la Garda de Mediu Timişoara. Iar Cristian Oancea, medic pneumolog, ne informează: ”Aceste spații verzi reprezintă plămânul unui oraș. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un indicator undeva în jur de 50 de metri pătrați pe cap de locuitor”.

 

O soluție ar fi amenjarea de spații verzi pe blocurile din Timișoara. Orașul cu cea mai mare pondere de acoperișuri verzi este București, dar amenajări asemănătoare se găsesc şi în oraşe precum Braşov, Sibiu, Târgu-Mureş sau Baia-Mare. Ideea este sustinuta si de reprezentanţii Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, care nu dispune însă de banii necesari pentru a implementa un asemenea proiect.

”Dacă s-ar găsi surse pe un program de mediu ca să facă măcar un bloc sau două care să fie un program pilot, ca să vadă oamenii cum arată un bloc din ăla, ce efecte au după ce s-a făcut blocul, dar deocamdată trebuie nişte bani pentru aşa ceva”, ne-a declarat Petru Olariu, preşedintele FALT.

În țările din vestul Europei, cei care dețin un acoperiș verde sunt scutiți de la plata impozitului pe clădire.

reporter: Sorina Covlea
operator: Dani Sosdeanu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani