Acesta este unul din cele peste 100 de șantiere deschise în Timișoara, care pentru locuitorii orașului nu reprezintă decât un adevărat câmp de luptă cu praful. Un raport al Agenției Europene de Mediu arată că, în 2013, Timișoara a depășit valorile admise ale particulelor nocive în aer de 66 de ori.
Este unul dintre motivele pentru care francezii ne-au poziționat abia pe locul 60 în topul celor mai puțin poluate orașe din Europa, realizat de revista We Demain. Clasamentul a luat în calcul valorile de dioxid de azot, ozon și particulele în suspensie în aer, denumite PM 10.
Cei care locuiesc în preajma şantierelor sau care au zilnic drum în zonele unde se lucrează, confirmă că sunt deranjați de situație. ”Altceva n-avem ce să facem decât să suportăm”, - Cât de des treceți pe aici? ”În fiecare zi, că aici locuiesc”, - Și nu vă intră praful în casă? ”Intră, dar ce să facem”, ”Respirăm mai rău dar până la urmă o să fie un oraș frumos și, asta e, răbdăm”.
Spre exemplu, unul dintre geamurile apartamentului în care locuiește Claudiu Buhre este exact deasupra unui șantier aflat în apropierea Pieței Unirii, iar praful şi zgomotul îi dau adesea bătăi de cap: ”Zilnic faci curățenie din cauza prafului care se ridică și se depune peste tot. Acum nu prea poți să faci mare lucru, cât timp se lucră, trebuie să înțelegem și noi”.
Nivelul prafului din aer este atent monitorizat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timişoara. ”În anul 2014, am avut trei depășiri pe stația de monitorizare a calității aerului din Calea Șagului, iar pe stația de monitorizare a calității aerului din Calea Aradului am avut 22 de depășiri”, precizează Georgeța Țâțan, Agenţia Regională pentru Protecția Mediului Timişoara.
În clasamentul francezilor, Bucureştiul este află pe locul 66. La polul opus este Cluj Napoca, oraş care a obținut performanța de fi declarat cel mai puțin poluat oraș din Europa.
reporter: Raluca Popa
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche