”Suntem în Piața Victoriei, în centrul Timișoarei. Este un loc simbol pentru revoluția împotriva regimului lui Ceaușescu. Vedeți pe fațada acelui palat urmele gloanțelor proiectate în timpul manifestărilor de la Revoluție”.
Așa începe un reportaj difuzat, la începutul acestei luni, la postul de televiziune italian LA7. Capitala Banatului a fost adusă în atenția publicului de peste hotare grație investitorilor străini, care au preferat să își deschidă firme în România, datorită facilităților fiscale pe care le primesc, după ce si-au plasat capitalul si au creat mii de joburi.
Acest lucru a fost confirmat de Vicenzo Moderno, care de zece ani face afaceri în Timișoara.
- Care sunt motivele care te-au determinat să-ți deschizi o firmă în România? ”Facilitățile fiscale. În România se plătește 16% impozit către stat, indiferent de profitul obținut. Față de 47%? Chiar 50%, în Italia”, spune Vicenzo Moderno.
De la fabrici sau restaurante, până la magazine sau companii importante, în reportajul celor de LA7, se vorbește de Timișoara ca despre o gură de aer proaspăt, chiar și pentru italienii care au rămas fără loc de muncă în țara mamă
”Am rămas fără loc de muncă, am încercat în Italia, dar nu am găsit nimic. Câți ani aveți? 56. La vârsta aceasta în Italia nu mă angajează nimeni”, spune un angajat.
În plus, angajații români reprezintă pentru investitori mână de lucru ieftină:
- Cu cât plătiți un angajat pe lună? ”Un sfert față de cât ar cere în Italia. În jur de 300 euro pe lună”, - Vă ajunge pentru un trai decent în familie? ”Cu ce primești aici îți ajunge pentru o lună. Așa și așa”.
”Din comunitatea italienilor veniți în Timișoara fac parte și studenți. Iar aproape 150 dintre aceștia urmează cursurile Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara. Taxele mai mici, cu mai bine de jumătate, dar și cursurile în limba engleză, îi determină pe tinerii străini să aleagă universitatea timișoreană”, afirmă Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.
- De ce ați venit să studiați în Timișora? ”Studiem în engleză și obținem cunoștințe în domeniul medical în engleză. În acest fel avem posibilitatea și vrem să mergem să lucrăm, ca medici, și în alte țări din Europa”.
”E una dintre cele mai bune universități din România și e într-un oraș multicultural”.
Datorită investitorilor străini, preponderent italieni, Timișoara a fost clasată pe primul loc într-un top realizat de revista Forbes în 2013, în care erau incluse zece orașe din România în care poți să faci afaceri. Publicația relata că în judetul Timiș PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 10.711 euro.
Timişoara este cel mai dinamic oraș din România. Asta au stabilit specialiștii de la revista Forbes
Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche