București, Baia Mare, Cluj-Napoca și Timișoara sunt cele patru orașe din România cu șanse egale la tiltu. Comisia Europeană a evaluat dosarele de candidatură, iar acum a prezentat consluziile și implicit, recomandările. Timișoara este sfătuită să pună accent pe dimensiunea multiculturală. Asul din mânecă al echipei din orașul de pe Bega este tocmai experiența în proiecte internaționale.
„Am lucrat la Comisia Europeană la directoratul general pentru extindere și sigur am fost managerul unor progame mari cu multiple componente asemănătoare candidaturii pe care o gestionez acum”, explică Simona Neumann, managerul Asociației „Timișoara, Capitală Culturală Europeană”.
În plus, Timisoara are deja încheiate 20 de parteneriate europene, iar primăria a alocat 20 de milioane de euro pentru proiectele culturale.
„Pentru a provoca schimbări de mentalitate lucru care a fost realizat de juriul internațional, în rest toate recomandările pe care orașele le primesc sunt legate de dimensiunea europeană”, adaugă Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
La mai bine de o lună de când Aradul a fost scos din competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii in 2021, orașul de pe Mureș își oferă sprijinul Timișoarei. Asta deși este cunoscută rivalitatea dintre arădeni și timișoreni.
„Suntem în echipă cu Timișoara. Cele două vor face tandem în această competiție, sigur Timișoara fiind vioara întâi”, adaugăAndrei Ando, președintele Asociației „Arad – Capitală Culturală 2021”.
14 orașe din România au candidat pentru titlul de capitală europeană a culturii. Titlul pentru 2021 va fi anunțat în luna septembrie. Amănunte suplimentare despre evoluția dosarului Timișoarei, aflăm de la Simona Neumann, managerul Asociației „Timișoara, Capitală Culturală Europeană”.
Reporteri: Vlad Ungar și Dan Codre
Operatori: George Ștefăniță și Cristian Kovacs