Știe ca arta vindecă. Tocmai de aceea îi învață pe pacienții care îi trec pragul să iubească frumosul. Îi întâmpină în cabinetul său cu lucrări pictate de el, pentru că a observat că teama față de doctor dispare. Un medic ORL-ist din Timișoara, pasionat de pictură și-a transformat cabinetul într-o adevărată galerie de artă și se dezvăluie și altfel pacienților săi. Îl cunoaștem acum pe Nicolae Balica!
"Aceasta este denumită sala Paris, în care avem opera Garnier. Lucrările din această sală sunt grafică. Avem Catedrala Notre- Dame, Domul Invalizilor şi Podul Alexandru al III-lea", povestește medicul timișorean.
Nicolae Balica este medic la Spitalul Municipal de Urgenţă din Timişoara şi şef de lucrări la Universitatea "Victor Babeş". Arta este poarta sa spre o altă lume. După orele petrecute alături de pacienții săi, schimbă cabinetul cu altelierul de pictură, și își dă frâu liber imaginației.
"Culoarea care este prezentă în tablouri în primul rând reuşeşte să destindă pacienţii, să le creeze un sentiment de siguranţă, un sentiment de încredere", spune Nicolae Balica.
Timișoara nu putea să lipsească din tablourile create de medic.
"Fiind timişorean, mi-am dorit ca una dintre încăperi să fie denumită Sala Timişoara. În această încăpere observăm mai multe grafice cu imagini din Timişoara, atât din centrul istoric, cu Domul Romano- Catolic, Sfântul Gheorghe, cât şi opera din Timişoara în varianta veche", adaugă medicul.
Pasiunea pentru pictură o are dintotdeauna.
"Din păcate, nu am făcut niciun fel de pregătire în cee ace priveşte pictura sau desenul. Totul este de la Dumnezeu şi am vrut să-l dezvolt de-a lungul timpului pentru că şi munca de cadru didactic sau de medic ne încarcă cu anumite emoţii şi positive şi negative care într-un final trebuiesc defulate cel mai probabil printr-o pasiune", mai spune Nicolae Balica.
Prin artă se realizează o legătură-medic pacient, spun oamenii care lucrează cu medicul Nicolae Balica.
"Majoritatea îmi cer detalii. Tot timpul mă întreabă dacă domnul doctor mai are timp pentru pictură. Şi am spus că este felul lui de a se relaxa. Îi place să fie activ şi îi umple sufletul. De aceea şi continua să facă acest lucru", susține și Rodica Kontro, o colegă a medicului.
Arta și medicina l-au ajutat să fie foarte disciplinat. Și așa, spune el, reușește să facă performanță.
"Chiar anul acesta pregătirea mea profesională a fost încununată cu efectuarea unui implant cohreal în luna ianuarie împreună cu domnul profesor Schutzart din Innsbruck, Austria. Această operaţie reprezintă posibilitatea de a reabilita auzul copiilor care se nasc surzi şi ar devein surdo- muţi. Aceste operaţii se efectuează doar în centre de excelenţă din ţară", își încheie povestea medicul timișorean.
Până acum, medicul timișorean a creat peste 400 de tablouri, grafică şi pictură pe pânză.