Creativitate, inovație, competiție și muncă în echipă - toate într-un eveniment demonstrativ cu roboți construiți de liceeni din toată țara. Aproape 200 de tineri au aratat, în weekend, la Timișoara, că robotica este un domeniu care, în țara noastră, are viitor. Au pus laolaltă cunoștințele de informatică, matematică, mecanică şi geometrie. Asa au aparut cei 30 de roboți, pe care i-au pus la treabă, sub privirile admirative ale spectatorilor.
La evenimentul demonstrativ de robotică, organizat la Timișoara, mașinăriile create de liceeni au avut de depășit obstacole și să adune puncte, controlate doar de pe telefon. Echipa "Bliss", una dintre cele peste 30 de echipe de liceeni din toată țara. Este formată din 7 elevi ai Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara. În câteva luni de muncă susținută, tinerii au reușit să creeze un robot pe care să îl controleze de pe un smartphone.
"Munca adevărată am început-o abia la început de vacanță, când ne-am decis pe un design anume, design-ul pe care îl avem aici. Sunt pasionat mai mult de partea de hardware la calculatoare am zis să încerc ceva nou, să-mi consum productiv timpul", spune Andrei Pașca, elev al liceului C.D. Loga Timișoara.
Fiecare dintre echipele participante la evenimentul demonstrativ se pregătește pentru o competiție regională, care are loc luna viitoare, la Timișoara. Au primit din partea organizatorilor proiectului toate piesele necesare pentru construirea robotului. Aportul liceenilor a constat în pasiune, dedicație și munca în echipă. (S2)
"A fost interesant, adică e ceva nou, niciunul dintre noi nu a prea avut contact cu acest lucru, dar cu ajutorul mentorului și cu ajutorul informației găsită pe internet, pentru că trebuie să fim autodidacți în această meserie, am reușit să dezvoltăm încet, încet, cu idei comune și la final am ajuns la produsul care chiar funcționează."
"Munca la robot a fost o activitate extrașcolară care mi-a făcut plăcere, mă bucur că m-am putut implica și care o să mă ajute în viitor să îmi dau seama pe ce vreau să merg."
Printre liceeni și mentorii lor, și-au făcut loc chiar și elevi mult mai mici, dar cu o pasiune mare pentru robotică.
"Îmi place foarte mult să stau cu tata și să îl ajut la robot. Te vezi făcând asta? Da, aș vrea să fiu informaticiană sau doctoriță militară", povesteşte Daria Feher - elevă în clasa a IV-a.
"Nu știu ce vor vrea să facă copiii mai departe, poate nu toți vor face robotică industrială. Unii poate vor să facă medicină și telemedicină, poate alții vor fi informaticieni, poate vor lucra în robotică. Dar un astfel de proiect le deschide orizontul spre niște laturi practice ale cunoștințelor pe care le învață la școală", adaugă Ana Popescu - manager de proiect.
La evenimentul demonstrativ de robotică de la Timișoara au participat liceeni din 18 orașe din întreaga țară.