Pe Aleea Studenților regăsim atât cafenele cât și fast-food-uri, cât și localuri de noapte. Toate amplasate la doar câțiva metri de căminele studențești.
Aşa arată Complexul Studenţesc din Timişoara, locul în care sunt cazaţi mii de tineri ce învaţa la universităţile din oraş. Zona este prosperă pentru agenţii economici, aşa că de la an la an numărul barurilor, restaurantelor şi teraselor creşte.
”Nu mi se pare normal să fie plin de localuri, dar cred că este și intenția lor este să își facă vânzare, pentru că aici tot timpul circulă studenții. Mai mult ca sigur este un interes comercial”, ”Localuri, într-adevăr, că sunt multe gherete și arată destul de rău. Ca și element de arhitectură”, spun cei care trec prin Complexul Studenţesc.
Şi de parcă muzica şi forfota nu sunt suficiente, sub geamul studenţilor îşi fac frecvent casă şi persoanele fără adăpost.
”În ultimii doi ani au apărut tot mai multe, tot mai mari, odată cu terasele acestea, în complex ajung să trăiască și aurolaci care primesc bani, mâncare de la patroni pentru diversele servicii pe care le prestrează. Ajung să fie scandaluri, să fie gălăgie și așa mai departe. Și, categoric, Complexul Studențesc nu este unul de nivel european”, afirmă Vlad Cherecheș, reprezentant OSUT.
Cu gândul la campusurile universităţilor din străinătate, organizaţiile studenţeşti din Timişoara cer din nou autorităţilor să facă schimbări. În locul restaurantelor, saloanelor de bronzat şi a caselor de schimb valutar şi-ar dori să întâlnească librării, iar terasele şi cluburile să dispară şi să se amenajeze în locul lor parcuri de studiu.
”Cerem măsuri clare din partea primăriei, din partea autorităților locale, astfel încât să se schimbe situația în complex și să devină un spațiu care să aibă spații verzi, parcuri, librării, locuri potrivite pentru învățat”, afirmă Vlad Cherecheș.
Aceleaşi cerinţe le-a formulat şi rectorul Universităţii de Vest din oraş, care promite la rândul lui ca va cere autorităţilor locale să ia măsuri.
”Complexul studențesc este până la urmă un Las Vegas, nu este de fapt un spațiu în care studenții pot să trăiască. Vom face demersuri spre autoritățile locale, județene pentru a accelera acest proces pe care au declarat că îl vor face, de curățare al complexului”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.
Organizatia Studenților din Universitatea de Vest Timișoara a semnalat şi anul trecut autorităţilor problemele cu care se confruntă tinerii cazaţi în cămine. Singura măsură care s-a luat a fost interzicerea vânzării alcoolului în complexul studenţesc. În campusul universitar trăiesc acum peste 8.000 de studenți.
Vezi: CAMERA ASCUNSĂ. În Complexul Studenţesc din Timișoara se vinde alcool, deși este ilegal
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche