Prin energie laser şi cu ajutorul unui dispozitiv ce măsoară doar un milimetru şi jumătate, calculii renali sunt dezintegraţi. Intervenţia durează 30 de minute, iar pacientul este externat într-o zi, cel mult două: ”Puncţia se face ecoghidat, cu sistem de ultrasunete. Acesta este acul, fibra de laser care se introduce pe acel unic ac”.
În secţia de urologie din Timişoara se fac de câţiva ani intervenţii laparoscopice. Metoda presupunea o tăietură de câţiva centimetri şi un timp de recuperare mai îndelungat. ”Această nouă metodă înseamnă accesul rinichiului şi calcului renal printr-o incizie de 1,5 milimetri. Diferenţa este imensă. Şi pacientul poate a doua zi să plece acasă, să fie externat”, afirmă prof. dr. Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Doamna Rodica Ştefan are 52 de ani şi este unul dintre cei doi pacienţi care au beneficiat de intervenţia minim invazivă, prin care i-au fost sfărâmaţi doi calculi renali: ”De 30 de ani mi-a fost scos un rinichi şi am făcut piatră la stângul”.
Instrumentarul de dimensiuni minuscule a fost adus de specialiştii italieni prezenţi zilele acestea la Timişoara, la cursuri de perfecţionare. Metoda se foloseşte de câţiva ani în străinătate. Un alt avantaj important al acesteia este că poate fi folosită şi la copii, încă de la opt luni.
”Este indicat şi pentru chirurgia pediatrică. Trebuie respectate instrucţiunile de folosire, dar tehnic este foarte uşor de folosit. Cred ca medicii experimentaţi pot testa fără probleme”, ne spune prof. dr. Giampaolo Bianchi, preşedintele Societăţii Europene de Urologie.
Instrumentarul costă aproximativ 1.000 de euro, iar medicii de la Timişoara intenţionează să îl achiziţioneze.
reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche