”După ce am introdus boabele vedem că ne arată 27 umiditatea produsului, la o temperatură de 23,8 grade”. Porumbul ar trebui recoltat, în condiţii normale, la o umiditate de 15 la sută. Cum indicele este aproape dublu acum, mulţi agricultori preferă să îl mai lase pe câmp, în speranţa că vor veni zile însorite.
Cultura în care mă aflu ar fi trebuit să fie recoltată de acum o lună. Porumbul este încă pe câmp, iar asta înseamnă pierderi uriaşe din buzunarul agricultorilor.
Alţii, în schimb, pentru că nu mai speră într-o toamnă blândă, au început să strângă porumbul şi îl vor usca artificial. Asta îi va costa între 50 şi 100 de lei pentru fiecare tonă. Este şi cazul lui Samson Popescu, care a recoltat 15 din cele 150 de hectare: ”Deşi ne-a dat speranţe pentru obţinerea unei producţii bune, a făcut ca perioada de începere a recoltatului să fie decalată cu aproximativ 30 de zile. Umiditatea fiind mare, dacă recoltăm trebuie să îl ducem la uscătorie”.
Agricultorul şi-a calculat deja pierderile. Estima un venit de 30.000 de euro, însă acum s-ar mulţumi şi cu jumătate din sumă. ”Există riscul să ne apuce iarna cu producţia nerecoltată şi atunci intervin pierderi. Deşi a fost un an în care am sperat că vom obţine şi producţii bune, că vom obţine un profit, lucrurile nu se văd aşa de bine”, apreciază Samnson Popescu, agricultor.
Necazul unora este, însă, bucuria altora. Firmele care deţin uscătoare de cereale lucrează la foc continuu în această perioadă. Pe aici intră boabele de porumb care apoi ajung în acest utilaj agricol ce le usucă şi le aduce într-o stare optimă pentru măcinat. ”Interesul este foarte mare pentru agricultori, deoarece umiditatea este destul de crescută la timpul respectiv şi culturile trebuie recoltate pentru a fi însămânţat pământul cu noua cultură de grâu”, afirmă Mircea Bărăgan, proprietar de cuptor.
În Timiş, suprafaţa totală pe care se cultivă cereale este de 278.000 de hectare. Nu doar porumbul a fost afectat, ci şi grâul şi floarea soarelui, care riscă să încolţească pe câmp, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Timiş.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Tiberiu Alasu / Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche