”De acolo de la grajd l-o dus, are şi lanţul acolo, unde îi deschisă uşa aia la grajd, de acolo l-o luat, şi nu l-o mâncat tot, l-o tras şi l-o dus acolo”, spune o femeie, care ne arată pe unde i-a târât ursul câinele pe care îl ţinea legat.
Prima dată ursul a atacat în cartierul Livezeni. După ce a omorât acolo mai mulţi câini, animalul s-a mutat în zona Dâlja, în celălalt capăt al Petroşaniului.
”Și ea o ieşit din casă, fata, c-o zis c-or fi câini de-ăştia vagabonzi, şi s-o pus pe căţea. Şi când colo era ursul”, ”Ni-i frică, sigur că ni-i frică, că avem vitele pe deal, şi ni-i frică, sigur că ni-i frică, că ne atacă şi pe noi”, ”Păi toată lumea cred că e speriată, că nu e animal de jucărie, nu?”, spun localnicii.
Zeci de gospodării au fost până acum atacate de acelaşi urs, despre care bărbaţii care l-au văzut spun că are peste 100 de kg si în jur de 3 ani. oamenii susţin că un astfel de comportament nu este normal pentru un urs coborât din pădure:
- Cum reacţionează când vede oameni? ”Cum să reacţioneze, îi pui laterna în ochi şi vine spre tine. Nu se sperie, nu face nimic, absolut nimic. Ursul de pădure, de munte, sălbatic, ăla te scuipă şi fuge”, - Ursul de pădure mănâncă în general câini? ”Ursul de pădure nu se atinge de câini. Ăla mănâncă vaci, viţei”, ”Urşii ataca de-astea, oi, miei, câini numai lupii mâncau”.
Vânătorii care au mai avut de-a face cu urşi agresivi au o ipoteză despre prezenţa acestui animal atât de aproape de oameni.
”Este posibil să fie vorba de un urs care a fost crescut de cineva în captivitate şi, în momentul în care a devenit agresiv sau prea mare. n-a mai putut să îl întreţină şi l-a eliberat în această zonă”, susține Teodor Mustaţă, vânător.
Noaptea, localnicii care nu dorm de frica animalului, păzesc zonele de la periferia Petroșaniului. oamenii sunt sprijiniţi de vânători şi de jandarmi.
”Efectiv nimeni nu mai doarme în această zonă, patrulăm şi noi, şi cetăţenii care locuiesc aici, şi cei de la asociaţia de vânătoare, făcând zgomote, încercând să alungăm ursul”, spune Valentin Szabo, de la Jandarmeria Petroşani.
Medicii veterinari nu exclud posibilitatea ca animalul să fie bolnav, însă nu pot efectua analize de laborator decât dacă ursul va fi omorât.
”Ne gândim în primul rând la rabie, rabia este o boală care se poate transmite uşor de la animalele sălbatice, şi de la urs, dar vom face investigaţii şi în direcţia altor boli. Comportamentul anormal ne dă de gândit”, afirmă Ioan Laslău, purtătorul de cuvânt al DSV Hunedoara.
Vânătorii din Petroşani au cerut aprobare de la Ministerul Mediului, fie pentru tranchilizarea şi apoi relocarea ursului sau pentru uciderea lui. Până acum, nu au primit niciun răspuns. Fondul cinegetic de unde se presupune că a coborât animalul în oraş se întinde pe mai bine de 20 de hectare.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche