Forma aleilor a fost aleasă după modelul de pe Poarta Sărutului lui Brâncuşi, care simbolizează renaşterea. Peisagiştii care au amenajat grădina spun că florile plantate aici au fost alese să fie cât mai colorate, să aibă o formă armonioasă şi un parfum cât mai plăcut. "Atenuează starea de depresie, de anxietate şi încelaşi timp aduce un plus valoare peisajului înconjurător", spune Claudia Hotăran, managerul spitalului Căpâlnaş.
Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: "Acest mod de îmbunătăţi tratamentul şi de a îmbunătăţi condiţiile în spitalele de psihiatrie este ceea ce se practică în spitalele din occident şi credem că şi România trebuie să beneficieze de aceste metode".
Psihiatrii din ţările unde această metodă a fost introdusă de mai mult timp spun că pacienţii care se ocupă de grădinărit îşi găsesc astfel o ocupaţie. În acelaşi timp, pentru că grădinăritul presupune muncă de echipă, oamenii îşi exersează şi abilităţile sociale.
"Nu în ultimul rând, este naşterea speranţei, fiindcă pacienţii care cultivă ceva aşteaptă ceva să crească şi îi şi găsesc un scop", explică Radu Grumeza, medic rezident psihiatru.
Pentru ca pacienţii să aibă ocupaţie tot timpul anului, cei care au amenajat grădina s-au gândit şi la acest aspect şi au plantat în cutii bulbi de primăvară. Astfel că ceea ce va răsări aici va putea fi admirat abia la începutul anului viitor. Grădina terapeutică de la Căpâlnaş ocupă o suprafaţă totală de 1600 de metri pătraţi. Aici se vor trata 70 de pacienţi.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor Web: Răzvan Bulacu