Andreea Bottyan are 26 de ani. A terminat un liceu cu profil uman şi o facultate în România, însă nu şi-a găsit un loc de muncă. S-a hotărât în schimb să plece în străinătate, să studieze designul: ”Am încredere că, în străinătate, sunt mai aproape, se zice că în Vest sunt mai inovativi. Îmi place Haga, îmi place mult şi Olanda”.
A vizitat toate standurile pe care universităţile din străinătate le-au amenajat la World Education, târgul deschis la Timişoara. La fel ca și ea au făcut sute de tineri. Unii hotărâţi, alţii indecişi, însă cu mari aşteptări de la unităţile de învătământ superior de peste graniţă: ”Mi-ar oferi mai multe posibilităţi de angajare după ce termin facultatea şi pentru simplul fapt că vreau Medicina, ești mult mai bine plătit, ești mult mai bine văzut ca şi doctor”, ”Pot să v-o spun gândindu-mă la ce m-aș fi gândit eu la 18 ani, eu nu am mai fi stat pe gânduri”, ”Sincer m-ar tenta mai mult să plec. Ştiu că dacă rămân aici nu am nicio şansă să îmi caut o slujbă, şi cum în ţara noastră lucrurile sunt nesigure”.
Cele mai căutate universităţi sunt cele din Danemarca, Marea Britanie şi Suedia. O confirmă organizatorii World Education, care spun că numai pentru Danemarca au înregistrat în acest an cu 20% mai mulţi candidaţi faţă de anul trecut.
Svetlan Danev, organizator World Education, ne precizează: ”Primul lucru este calitatea educaţiei şi facilităţile universităţilor şi cel de-al doilea lucru, însă cel mai important, îl reprezintă posibilitatea de a face practică în companii internaţionale”.
În Danemarca, învăţământul este gratuit, însă pentru traiul de zi cu zi studenţii au nevoie de bani. Uneori, mulți bani. potrivit lui Vlad Coblaş, consultant educațional senior, ”bugetul pe o lună depinde de campus şi de oraş, în oraşele mari, metropole bugetul ar trebui să fie de pe undeva pe la 700-800 de euro, asta incluzând cazare şi masă, poate o ieşire pe lună. Ieşirile sunt uneori obligatori. Uneori profesorii ţin seminariile în cafenele”.
Bătălie mare este şi pe locurile de la universităţile din Marea Britanie. Spre exemplu, la Coventry University, absolvenţii de liceu din Timişoara gasesc specializări în domeniul artei, ingineriei sau afacerilor. Acolo, taxa pentru un an de studiu variază între 7.500 şi 9.000 de lire, însă un împrumut acordat de statul britanic acoperă integral costurile şi le dă un răgaz tinerilor, care vor returna banii abia la finalul studiilor.
”Avem cea mai mare bibliotecă, cu foarte multe cărţi şi bibliotecarii noştri lucrează non-stop. Există şi o bună oportunitate de a fac practică”, face reclamă Inga Cazova, reprezentant al Coventry University.
Anual, din România, pleacă aproximativ 7.000 de tineri să studieze la universităţile din străinătate.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche