Sâmbătă, la un târg de joburi din Timişoara, sute de angajați din sistemul sanitar au aplicat pentru un post în străinătate, mai ales că, în unele ţări, salariul ajunge la 12 000 de euro pe lună! Compromisurile pe care trebuie să le facă sunt însă la fel de mari precum remuneraţia.
Irina Popescu este medic rezident, specializat pe dermatologie. Şi-a dorit să profeseze în România însă speranţa că îşi poate face meseria decent a scăzut pe măsură ce a intrat în sistemul medical din ţara noastră. Pentru că este şi mamă, varianta unui loc de muncă în străinătate este principala opţiune. Ştie însă că în spatele unor salarii foarte bune, sunt eforturi foarte mari: ”Sunt compromisuri mari, şi, din păcate, este foarte greu să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi viaţa de familie. Şi, din păcate, aici nu găsim suportul necesar. Am intrat în facultate cu speranţe, am intrat în rezidenţiat cu speranţe, şi acum îmi dau seama că e prea mult”.
Angajate ai unui sistem bolnav, anual, mii de cadre medicale din România îşi caută un loc de muncă în străinătate. Ofertele tentante ce vin din partea clinicilor de peste hotare îi conving pe specialiştii de la noi, care aici, după ani buni de studiu, nu au nici măcar siguranţa unui loc de muncă.
”Pe viitor nu ştiu ce va fi, de aia vreau să văd ce oportunităţi sunt să plec. Deci vreau să fac orice fel de compromis, până la urmă”, sunt cuvintele Cristinei Herţeu, medic rezident.
Sute de posturi pentru asistenţi medicali, medici rezidenţi sau specialişti, în ţări precum Franţa, Germania, Elveţia, Irlanda şi multe altele, au fost prezentate medicilor din vestul ţării. Salariile pornesc de la 2.200 de euro, pentru un asistent şi un medic rezident, şi trec puţin de 4.000 de euro, pentru medicii specialişti. Excepţie fac ţările arabe, unde oferta este de-a dreptul fabuloasă. ”Dacă este să comparăm cu România, de exemplu, de 10 ori mai mult decât ar câştiga în România, având în vedere şi costurile de a trăi în altă ţară, dar salariile sunt atractive, într-adevăr”, afirmă Bogdan Covaliuc, organizatorul târgului de joburi.
”Cea mai avantajoasă ofertă este în ţările arabe, în Orientul Mijlociu, unde pot ajunge între 9.000 și 12.000 de euro, şi bineînţeles nu se plătesc taxe, deci acesta este salariul net. Şi îi ajutăm în obţinerea actelor necesare, astfel încât să poată ajunge să lucreze cât mai repede posibil în ţara în care şi-o doresc”, spune Iarca Iabloncic, reprezentant al unei firme de recrutare.
Firmele de recrutare vin în sprijinul candidaţilor pentru care limba străină ar putea fi o problemă şi le oferă şi consiliere în alegerea celui mai potrivit post.
”Căutăm de la studenţi până la medici specialişti. Căutăm şi asistenţi medicali, dar foarte important pentru toţi este să cunoască limba germană, la un nivel B2 cel puţin. Oferim şi cursuri pentru cei interesaţi, oferim cursuri gratuite”, precizează Valentin Iftimi, repezentant firmă de recrutare
Un astfel de târg de joburi va avea loc şi în vară, în varianta online. Cadrele medicale vor putea atunci să aplice pentru postul pe care şi-l doresc, chiar de acasă.
reporter: Adina Iriza operator: George Ştefăniţă editor web: Călin Țenche