Sute de stejari și fagi sănătoși, tăiați ilegal în doar câteva săptămâni. S-a întâmplat într-o pădure de la marginea Devei, situată foarte aproape de o arie protejată. Hoții de lemne au ciuntit arborii și cel mai probabil i-au folosit ca lemn de foc. Pădurea de 700 de hectare este administrată de Direcția Silvică, ai cărei șefi susțin că vor înăspri de acum înainte paza în zonă. Polițiștii cercetează și ei cazul și au deschis deja dosare penale.
În doar câteva săptămâni, sute de copaci din pădurea Bejan au dispărut.
"În zona rezervației, și nu numai, pe un canton de 700 de hectare care cuprinde și zona rezervației, s-au identificat în ultima perioadă, la ultimul control, 237 de arbri tăiați ilegal cu un volum de 28 de metri cubi", spune Radu Crișan - directorul Direcției Silvice Hunedoara.
Doar de la marginea pădurii, aproape de locul de agrement Bejan, au fost tăiați 180 de copaci, adică 20 de metri cubi de lemn.
"Defrișările au fost făcute absolut haotic. Se vede că hoții de lemne au folosit securi, și nu drujbe, și au tăiat copacii sănătoși de la ce înălțime le-a venit la îndemână, și nu de jos, de la bază, așa cum se fac tăierile legale", Andrada Velciov - jurnalist Digi24 Timișoara.
100 de copaci i-au fost imputați fostului pădurar al cantonului silvic, pentru că nu a sesizat tăierea lor și nu a anunțat mai departe. Pentru ceilalți arbori, polițiștii au deschis dosare penale.
"Colegii mei efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori. Până în momentul de față s-a constituit un cerc de suspecți, dar polițiștii continuă cercetările pentru identificarea cu certitudine a suspecților", explică Bogdan Nițu, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara.
Silvicultorii spun că în acest ritm pădurea va fi pusă la pământ în câțiva ani. Șefii Romsilva dau însă asigurări că așa ceva nu se va întâmpla, pentru că în zonă va fi sporită paza și vor fi mărite și echipele de control.