Supereroi pentru viață. Zeci de studenți din Timișoara donează sânge în cadrul unei competiții neobișnuite

Data publicării:
supereroi prima

O asistentă îi ia tensiunea unui student: ”Perfect. E bine”. După ce au trecut printr-o evaluare a stării de sănătate, aproape 20 de tineri care învață la Universitatea Politehnica din Timișoara au donat sânge în primele două ore de la startul campaniei. Printre ei și Bogdan Micșa, student în primul an la Facultatea de Electronică și Telecomunicații. Tânărul de 19 ani a vrut să le dea un exemplu colegilor. ”E prima oară și am puțin emoții.E bine pentru stimularea studenților. Din câte știu nu prea merge lumea la donare, ceea ce nu e prea bine”, spune Bogdan Micșa, student la Facultatea de Electronică și Telecomunicații din UPT.

Pe lângă satisfacția unei fapte bune, studenților li se fac analizele gratuit și își află grupa de sânge. ”La început am avut emoții că am grezut că e ceva diferit, dar e la fel”, spune Bogdan Micșa.

Printre cei care au răspuns pozitiv inițiativei s-au numărat și cadre didactice. ”Ar trebui să se formeze o atitudine civică mai dezvoltată. Prin acțiunile astea am putea să schimbăm ceva”, afirmă Mircea Vișescu.

”Fiecare student donator va aduce în contul facultății pe care o reprezintă un punct, iar fiecare profesor donator, 5 puncte. Iar pentru a oferi șanse egale ne-am gândit să raportăm numărul donatorilor la numărul total de studenți, respectiv profesori.Va primi o diplomă de cea mai eroică dintre facultăți și urmează și alte surprize”, ne-a declarat Iris Mihai, coordonatorul campaniei „Supereroi pentru viață".

- La ce facultate ești? ”Construcții”, - Și mai ai și alți colegi care vin? ”Probabil că vor veni. E o inițiativă foarte bună pentru că sunt mulți care au nevoie de sânge”, ”Inginerie chimică. Mi se pare o idee foarte bună și chiar mă bucur”, - Ai mai avut ocazia să donezi sânge? ”Sincer, nu”.

Medicii spun să sprijinul studenților va reprezenta un beneficiu pentru pacienții internați în spital. Asta, în condițiile în care în România donează sânge numai 1% din populație, procent de zece ori mai mic decât cel din Danemarca. O statistică din anul 2012 mai arată că englezii, olandezii sau nemții sunt de asemenea receptivi la donarea de sânge.

”Donatori sunt, dar am putea să avem mai mulți având în vedere că avem multe spitale în Timișoara care au nevoie mare de sânge. Începând de la Institutul de Cardiologie, de Hemtologie, Urgențele, Spitalul Județean, Spitalul Municipal care sunt consumatori constanți de sânge pentru anumite afecțiuni”, spune Carmen Drăgoi, medic la Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara.

Competiția între facultăți se desfășoară în perioada 23-27 februarie.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025