Sunt timișeni care și-au asigurat, acum, locuințele de teama cutremurelor

Data publicării:
gad A



Gad, județul Timiș: mare parte din casele din sat stau să cadă, iar localnicii au emoții de fiecare dată când aud cuvântul "cutremur". Asta pentru că satul se află în imediata vecinătate a locului unde au loc cele mai puternice cutremure din zonă .

Întrucât nu mai au bani de case noi, sătenii au apelat la asigurările obligatorii. Chiar directorul unei firme din vestul țării a fost cel care le-a înmânat bucata de hârtie care îi face să doarmă liniștiți noaptea. Întrebăm: De ce v-ați făcut asigurare? ”Pentru că sunt casele mai vechi, dar și din cauza dezastrelor naturale”.

 

Ieliţa Nicolin a plătit 10 euro pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Cu bani puţini spune că şi-a cumpărat liniştea. De fiecare dată când se uită la acoperișul casei, își aduce aminte cum s-a cutremurat pământul la Banloc și Ofsenița. - S-au simțit până aici? ”Daaa, încă foarte tare. Vuiet și după aia zguduială”.

Alt proaspăt asigurat e Ioan Davidescu. Zona în care locuieşte, a doua ca activitatea seismică după Vrancea, dar și știrile de la televizor, l-au motivate să apeleze la firma de asigurări, mai ales că se teme că şi acoperișul lui ar ceda în cazul unui cutremur. Peste drum, altă casă, alt asigurat. E anunțat: ”Domnule Nicolin, permiteti. V-am adus asigurarea”.

Cu un singur drum, Gheorghe Malița, director regional al unei firme de asigurări, a asigurat 90 la sută din sat. Iar vânzările sunt în continuă creștere: ”Eu zic că undeva cu 300 la sută au crescut față de ce a fost înainte”.

 

Interesul pentru asigurările obligatorii se resimte și în țară. Dacă în ianuarie, pentru puțin peste 300.000 de locuințe erau eliberate polițe, acum numărul asigurărilor a crescut la aproape 450.000. Creșterea e importantă. În ianuarie, se eliberau 2.000 de polițe pe zi, pe când în octombrie, numărul s-a triplat.

Și totuși, în țară există încă 7,5 milioane de case și apartamente neasigurate, ai căror proprietari ar trebui amendați, conform legii, cu sume între 100 și 500 lei.

CITEȘTE ȘI: Se tem timișorenii de seisme? Realități care ne cutremură în vestul țării

reporter: Gerhald Ernst
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri