Cazarea în oraș a fost mereu o problemă pentru cei care viziteaza castelul. Administratorii monumentului cred că de acum înainte turiștii nu vor mai avea niciun motiv să plece din oraș, odată ce vor avea unde să înnopteze. Castelul Corvinilor a adus anul trecut cei mai mulți bani la bugetul local, peste 1 milion de euro.
„Turismul pare să devină șansa reală a acestui fost oraș monoindustrial. Numărul tot mai mare de turiști care au vizitat castelul în ultimii doi ani de i-a convins pe oamenii de afaceri din oraș să investească în unități de cazare” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.
„Ne-am gândit să facem un hotel micuț, cochet, cu camere drăguțe, să atragem turiștii care vin în oraș, și nu au unde să se cazeze și de aceea ei pleacă, nu putem să-i ținem cu nimica, pentru că locurile de cazare sunt foarte, foarte puține”, explică Andreea Scurtu, investitor.
În ultimii ani, afluxul de turiști români sau străini ajunși la Hunedoara a depășit cu mult posibilitățile de cazare din oraș. Turiștii s-au plâns nu o dată că nu au unde să se cazeze, motiv pentru care vizita lor în zonă se reducea la doar câteva ore.
„Infrastructura din păcate în municipiul Hunedoara din acest punct de vedere nu este la standardele pe care le solicită turiștii, și avem într-adevăr acum un număr de 6 investitori locali care au primit deja autoritzațiile de construcție pentru 6 hoteluri”, spune și Viorel Arion, primar Hunedoara.
„La demisol vrem să facem un centru spa, la parter un restaurant cu 80-100 de locuri, și la fiecare etaj câte 8 camere, în total 24 de camere. Vin foarte mulți turiști de afară, nemți, din Ungaria, din Polonia, și sunt nevoiți să plece în alte orașe pentru că nu avem cazări”, povestește Octavian Scurtu, investitor.
Numărul de turiști de anul trecut de la Castelul Corvinilor a fost unul record. Monumentul medieval a fost vizitat de 300 de mii de oameni. Mai mult, castelul a devenit cel mai important generator de venituri pentru bugetul local, cu peste 1 milion de euro.
„Probabil că numărul mare de vizitatori a luat-o înaintea mediului de afaceri. Cazarea turiștilor pe timpul verii, cel puțin în Hunedoara, a devenit o problemă în ultimii doi ani. Sper ca aceste noi unități de cazare să reușească să păstreze turiștii la Hunedoara măcaro zi, două”, precizează Costin Tinca, director Castelul Corvinilor Hunedoara.
Ideea dezvoltării infrastructurii turistice în oraș este atât pe placul localnicilor, cât și al turiștilor.
„Îi prima dată când trecem și-am văzut castelul și hai să vedem și noi castelul. [Dacă veți mai veni și a doua oară, și veți avea unde să vă cazați, o sa fiți tentat să mai rămâneți o noapte, să mai vedeți și altceva în afară de castel?] Probabil că da”, spune un turist.
„Probabil dacă se fac în zona castelului, că aici nu prea au ce să vadă. Sigur că vor sta dacă vin”, spune un hunedorean.
Anul acesta va aduce, de asemenea, și cea mai mare provocare pentru castel, un proiect european de 10 milioane de euro prin care întreg monumentul, dar și cele 20 de hectare dimprejur vor fi complet reabilitate și conservate.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș