„Bine ai venit la noi, aici, în România! Mersi! Şi aici în Bodo, de fapt. Mersi! Bine ai venit aici la noi! Mersi! Bijne aivenit la noi! Mulţumesc! Aaa, ok, ok! Bine ai venit! Mulţumesc! Aaa, mulţumesc, îi bine!”, îi întâmpină, râzând, unul dintre săteni.
În satul Bodo din judeţul Timiş, sătenii au fost gazde bune şi i-au primit pe studenţii străini în casele lor. De data asta însă, oaspeţii nu au stat doar la masă, ci s-au pus pe treabă şi i-au ajutat pe oameni la treburile din gospodărie. Prima sarcină a fost mulsul vacii.
„Ține găleata aşa şi strânge. No şi acuma, vezi? Aaa , ok! Dumnezeule! Mulţumesc! (încearcă să mulgă vaca) Îmi pare rău! Aaa, ok, asta este foarte ciudat. Dacă era dimineaţa era ok, că dădea mai mult lapte. Acuma merge cam greu. Cu amândouă mâinile”.
Tânăra din imagine este Adriana Costa, o studentă de 19 ani din Portugalia. E prima dată când petrece o vacanţă la sat, dar şi pentru prima dată când îşi procură laptele direct de la sursă.
„Este pentru prima dată când vin în acest sat şi iubesc deja locul ăsta. Îmi plac animalele, în special caii, îmi place să mulg vaca şi îmi plac foarte mult pomii lor. Pentru mine, totul e minunat”, admite Adriana Costa, studentă din Portugalia.
„Mie mi-o plăcut. Noroc că nu a dat vaca cu piciorul, să mă fac de ruşine, ştiţi cum e. E ok, mie mi-o plăcut gestul lor, şi, nu ştiu mie tare îmi e să văd din ţările străine, încă nu o fost la mine în curte”, povestește experiența Ştefan Tofalvi, unul dintre sătenii care i-a primit în gospodărie pe studenții veniți de dincolo de granițe.
La final, studenţii le-au arătat gazdelor cum se dansează la ei în ţară. După ce au învăţat cum se mulge vaca, tinerii s-au apucat de lucruri mai serioase. Ei au încercat să schimbe faţa staţiei de autobuz din sat.
„Noi pictăm refugiul pentru pasageri din staţia de autobuz. Vrem să îl facem mai colorat şi mai bun pentru oamenii care locuiesc aici”, explică un student.
„Împreună cu sătenii suntem ca o familie. Ne jucăm împreună, încercăm să vorbim cu ei cât de mult putem. Vrem să le facem un cadou şi încercăm să-i ajutăm cu staţia de autobuz şi să le construim ceva”, adaugă un coleg.
Pentru munca în folosul comunităţii din Bodo, sătenii au promis că îi vor răsplăti.
„Îi ducem cu căruţa. Dacă vor să care cu noi cu căruţa, îi ducem unde vor ei cu căruţa”, spune un sătean.
„Principala temă a proiectului este participare tinerilor şi felul în care pot avea efect, impact în comunităţiile din care vin sau prin care trec. Drept urmare, ceea ce se întâmplă în Bodo, e exat ceea ce au nevoie tinerii, să vadă că ei la iniţiativa lor, pot să facă nişte lucruri pe care comunitatea le poate simţi şi de care comunitatea se poate bucura”, precizează Mihai Vîlcea, coordonatorul programului.
Tinerii participă la un schimb de experienţă care a fost iniţiat de o organizaţie non-guvernamentală din Timişoara, prin programul Erasmus Plus.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: George Ștefăniță