În prima etapă, toate elementele componente ale stăvilarului, cărămidă, piatră şi lemn, vor fi demontate bucată cu bucată de către angajaţii unei firme autorizate de Ministerul Culturii. Iar munca lor nu va fi deloc uşoară. Ansamblul arheologic cuprinde aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn.
Nu doar pietrele vor fi conservate, ci şi tot lemnul care se găseşte aici. Acest lucru prespune demontarea lui bucată cu bucată şi transportarea la un laborator. În laborator, bârnele de lemn trec printr-un proces special, care asigură conservarea lor.
”Sunt planificate pentru demontarea stăvilarului aproximativ o lună, o lună şi jumătate, strict pentru operaţia de demontare, iar după demontarea lui, pentru tratare aproximativ câteva luni”, afirmă arheologul Alexandru Szetmiklosi.
Toate elementele demontate vor fi numerotate, ca să fie asamblate exact în ordinea în care au fost găsite. Apoi, stăvilarul va fi reconstruit nu foarte departe de locul unde se află acum.
”După ce stăvilarul va fi reconstruit pe noua poziţie şi anume pe piaţeta pietonală care se naşte între clădirile 1 şi 5, în jurul stăvilarului vor exista elementele muzeografice care vor explica istoria stăvilarului şi rolul acestuia în sistemul de apărare a cetăţii habsburgice”, precizează dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Şandor.
Initiatorii proiectului îşi doresc ca, prin soluţia de valorificare a vestigilor, să creeze un muzeu în aer liber.
”Practic noi facem un crâmpei de muzeu al tehnicii în aer liber. O să îl extindem cu exponate până în interiorul ansamblului. Va fi iluminat şi de jos în sus şi sus va fi pus în val. Vor exista sisteme de expunere, de explicare a ceea ce se vede”, spune arhitectul Vlad Gaivoronschi.
Toate lucrările vor fi realizate de o firmă avizată de Ministerul Culturii, iar costurile, care se ridică la o jumătate de milion de euro, vor fi suportate de către dezvoltator. Stăvilarul va putea fi admirat de timişoreni, din 2015, în noua locaţie.
reporter: M. Sferlea/ V. Ungar
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche