Angiograful existent încă nu poate fi folosit la capacitate maximă, din lipsa materialelor sanitare, deşi a trecut aproape un an de la darea lui în folosinţă. Acum se face doar o intervenţie pe săptămână.
”În mod normal se fac zilnic cel puţin 3, deci 5.000 (de euro - nr.) ori 3, cam atâtea ar trebui...şi în zilele lucrătoare, niciodată nu numeri zilele lucrătoare, pentru că cele neurologice trebuie intervenit în trei ore de la debutul simptomatologie, altfel intervii degeaba”, afirmă Magda Păşcuţ, şeful Secţiei de Radiologie, Spitalul Judeţean din Timişoara.
Unitatea sanitară a primit acum un milion de lei, bani pentru achiziţionarea de materiale necesare intervenţiilor, printr-un program naţional. Suma ar ajunge însă doar pentru 50 de operaţii, adică pentru o lună şi jumătate, în cazul în care angiograful ar fi folosit la capacitate maximă. Conducerea spitalului speră să primească fonduri din alte programe.
”Pentru programul de chirurgie coronariană vom primi bani în momentul în care aparatul va intra în proprietatea Spitalului Judeţean şi va putea deservi activitatea medicală în cadrul acesti specialităţi”, afirmă Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Mai mult, până anul viitor, banii primiţi acum trebuie să ajungă şi pentru operaţiile ce vor fi realizate cu noul angiograf. Astfel, dacă cele două aparate ar fi în funcţiune, banii ar ajunge pentru mai puţin de o lună. Între timp, Ministerul Sănătăţii promite sprijin financiar.
”În cazul intervenţiilor vasculare periferice, programul deja va demara, astfel că demarează înainte de-a veni aparatura suplimentară şi asigură condiţiile ca aceste dotări să poată fi folosite”, ne-a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns o singură problemă, unitatea se confruntă cu o lipsă de personal. Echipa de medici care realizează acum intervenţii este formată din trei specialişti. Doar că doi sunt în Franţa, iar cel rămas nu poate opera singur.
”Cei doi din Franţa sunt angajaţi ai Spitalului Judeţean, dar bineînţeles, până spitalul intră în program şi nu dispune de materialele sanitare necesare desfăşurării actului medical, este incorect ca ei să stea în spital”, spune Marius Craina.
Şi pacienţii aşteaptă noua aparatură şi speră că se vor găsi soluţii pentru problemele existente:
”Sper ca în foarte scurt timp să fie unii care să se poată specializa în domeniul respectiv să poată folosi aparatul, pentru că atunci este absolut inutil”, ”Nu ştiu dacă se rezolvă cu aparatura asta, să avem şi medic bun”.
Două angiografe vor ajunge în toamnă la Timişoara, unul dintre ele fiind repartizat la Spitalul Judeţean, iar celălaltă la Institutul de Cardiologie. Spre deosebire de cel existent, pus în funcţiune anul trecut, cel nou va avea şi o funcţie destinată tratării pacienţilor cu probleme cardiace. Alte 15 astfel de aparate vor fi repartizate în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi și în alte orașe ale țării. Proiectul aparţine Ministerului Sănătăţii şi Academiei de Ştiinţe Medicale.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche