Procurorul de caz a făcut public modul în care s-a declanșat ancheta și că foști angajați cheie au explicat cu lux de detalii cu funcționa fabrica de bolnavi fictivi: ”Mărturia foștilor angajați e extrem de importantă. Se făceau presiuni incredibile asupra lor. Ei ne-au condus la cazul în care o familie întreagă a fost internată fictiv. Mamă, tată ,fiu, fiică, socru și soacră, toți apar în acte că au stat în aceeași săptămână internați în spital. Fiecare cu altă boală. În cazul în care nu aducea suficienți pacienți, directorul risca să fie concediat pentru management defectuos”.
Cine sunt martorii cheie în dosarul Athena, de la ce pornește... răzbunarea?
Martori cheie sunt fostul șef al departamentului de neonatologie și doi foști contabili. Directorul Dan Szabo s-a apărat și a spus că totul e o răzbunare: ”Eu spun că nu s-au făcut falsuri. Eu cel puțin nu știu, dacă dânșii știu că s-au făcut atunci nu au decât să le scoată la iveală”. - Și totuși trei angajați au depus mărturie, am întrebat, de vină ar fi datoriile financiare? ”Nu. Doi dintre cei trei foști angajați au fost eliberați din funcție din motive de incompetență profesională”. - E o răzbunare? ”Foarte probabil”.
Iar aparenta răzbunare pleacă de la o datorie de 260.000 de euro. ”Când am preluat managementul spitalului, unitatea avea datorii de 260.000 de euro către angajați. Am luat un împrumut pentru a onora o parte din salarii. Șeful unității de neontalogie mai avea de primit 30.000 de euro. A cerut în schimbul banilor o parte din spital. Nu am acceptat, el și-a dat demisia și și-a deschis o clinică concurentă. Procurorii mai au declarații de la două foste contabile. Ele au fost date afară pentru că bilanțurile contabile erau făcute sub orice critică. Vă rog să nu țineți cont de cele spuse de ei. De ce nu ne-au reclamat când erau angajați, ci doar după ce au plecat?”, sună declarația directorului spitalului.
Acuzație gravă: un spital privat primește bani pentru falsuri, în timp ce alte spitale suferă
Iar declarațiile date în fața magistratului Judecătoriei Timișoara fac referire și la modul în care datele pacienților erau multiplicate. ”În urma perchezițiilor au fost luate mii de documente. Am găsit 40 de dosare falsificate. Acei oameni au fost la spital pentru analize medicale, dar în acte apar că au fost internați. Când atâtea spitale de stat rămân fără bani, alte unități se închid, e grav că un spital privat primește bani pentru falsuri, în timp ce alte spitale suferă”, apare în declarația procurorului responsabil de dosar.
Procurorul: aceleași persoane erau internate succesiv pentru afecțiuni diferite, e o adevărată fabrică!
Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara scoate în evidență și modul deficitar în care cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Timiș verifica actele pentru decontare.
”Cei de la Casa de Asigurări verificau doar codurile numerice personale și codul aferent bolilor pentru care pacienții erau internați. Însă e suficient să priviți, onorată instanță, că aceleași persoane erau internate succesiv pentru afecțiuni diferite. E o adevărată fabrică. Directorul trebuie arestat pentru că vrem să audiem alți medici, care altfel ar putea fi intimidați, iar ancheta astfel zdruncinată”, susține procurorul.
Directorul spune, în declarația sa, că procurorii au greșit ținta în cazul decontărilor ilegale: ”La noi nu s-au făcut falsuri. Eu nu am făcut așa ceva. Parchetul nu are caz, dar falsurile de care e acuzat spitalul nostru sunt generalizate la întregul sistem sanitar”.
După declarațiile maraton, directorul a fost arestat pentru 29 de zile, în timp ce asistenta-șefă a spitalului este cercetată în stare de libertate.
Athena Hospital: investigația ”nu intervine în buna desfășurare a activității intraspitalicești”
”În aceste zile au loc cercetări privind situația internărilor făcute în Athena Hospital. Toate documentele solicitate au fost puse la dispoziția anchetatorilor și întreg personalul spitalului a colaborat cu autoritățile, exprimându-și în același timp încrederea că vor fi luate deciziile corecte în conformitate cu prevederile legale. În paralel cu investigația în curs de desfășurare, Athena Hospital prestează aceleași servicii medicale de înalt nivel ca și până acum. Aceasta nu intervine în buna desfășurare a activității intraspitalicesti, Athena Hospital continuând să ofere servicii medicale în regim continuu. Obiectivul nostru rămâne același : acordarea asistenței medicale în condiții optime și cu profesionalism!”, transmite conducerea Athena Hospital.
reporter: Gerhald Ernst
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche