La Spitalul Municipal au rămas nefolosite şi sigilate 250 de recepiente cu dezinfectant în valoare de aproximativ 12.000 de lei. Conducerea spitalului spune că nu va achita factura către compania cercetată pentru nereguli.
„Norocul nostru este că avem şi alte soluţii detzinfectante de la alte firme care le putem folosi şi nu ne împiedică să ne desfăşurăm activitatea atât pe secţii cât şi în blocurile operatorii. Pentru zile următoare facem achiziţie directă”, explică Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timişoara.
La Spitalul Municipal a pornit şi un audit intern, comandat de Primăria Timişoara, care va verifica achiziţia dezinfectanţiilor din 2012 până în 2015.
„De la hexi astea sunt, deci ăsta îi, tor spray de la hexi și hexiosept”, indică o asistentă.
Produse de la Hexipharma se găsesc și la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Chiar și așa, probele care atestă modul în care s-a făcut dezinfecția au ieșit în parametri normali.
„Uite, hexiosept, ăsta îi problema, punem 15 minute instrumentarul. Pe care noi îl folosim? da, dar oricum merge la sterilizat, deci...”, continuă o asistentă din blocul operator.
Pe de altă parte, reprezentanții unității sanitare susțin că, deși scandalul dezinfectanților a început în urmă cu aproape 3 săptămâni, Ministerul Sănătății nu a trimis niciun act oficial prin care să se solicite oprirea utilizării produselor de la compania cu probleme. Drept urmare dezinfectanții HexiPharma se folosesc și acum.
„Se folosesc, nu am primit nimic oficial în acest sens, și toate probele de sanitație, recoltate inclusiv de la inspecție au ieșit conforme”, adaugă dr. Edith Barabaș, medic epidemiolog Spital Deva.
După declanșarea scandalului, comitetul director al spitalului a decis demararea procedurii de achiziție și a altor dezinfectanți, deși unitatea sanitară are și alți furnizori.
„Am luat decizia de achiziționare în regim de urgență a dezinfectanților de la alți producători. în acest moment procedura este în derulare, sperăm ca până în finalul acestei săptămâni să avem noi dezinfectanți, adică de la un alt producător”, declară Călin Laza, managerul Spitalului Județean Deva.
Scandalul dezinfectanților afectează și Spitalul Judeţean Reşiţa, Caraş-Severin. Unitatea sanitară folosea tot produse la compania anchetată. Acestea au fost retrase, iar medicii testează acum alte două noi soluţii dezinfectante. La Spital Județean Arad, sapunul chirurgical de la Hexipharma este folosit în continuare. Eficiența produsului a fost testată chiar în acestă săptămână, iar rezultatele au fost conforme, susțin reprezentanții unității sanitare.
Reporteri: Caterina Ledrer, Andrada Velciov
Operatori: George Ștefăniță, Tiberiu Mariș