Spitalul Municipal din Timișoara este singura unitate sanitară din Timiș care are în derulare un program de oncologie, adică asigură tratamentul bolnavilor de cancer. Furnizorii de medicamente nu au mai preluat însă comenzi şi astfel au rămas necheltuiți aproape 3 milioane de lei.
”O parte din furnizori nu a putut să livreze medicamente spitalului, invocând sfârşitul de an. Aceste medicamente urmau să completeze stocurile, sigur, e vorba şi de la caz la caz, anumite medicamente s-ar putea totuşi să ne ridice probleme, dar şi cazurile individuale le vom trata cu toată seriozitatea”, a afirmat Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara.
Pacienţii cu cancer, care se află în prezent în tratament, nu vor avea de suferit. Cu toate acestea, pot exista şi cazuri izolate, în care anumite tipuri de medicamente nu se găsesc pe piaţa din România. Atunci, unitatea ar putea realiza achiziţii individuale.
”Nu putem spune că pacienţii internaţi ar fi putut beneficia de această sumă neutilizată sau că pacienţii internaţi nu au avut puse la dispoziţie condiţiile necesare”, spune Octavian Mazilu.
Celelalte unităţi sanitare din Timiș au rămas cu sume cuprinse între 20.000 şi 600.000 de lei. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că deseori spitalele cereau suplimentarea sumelor de la CJAS, pentru că nu le ajungeau banii.
”Situaţia este fără precedent, ţinând cont de faptul că Casa de Asigurări de Sănătate Timiş a alocat fonduri ori de câte ori a fost necesar sau am avut solicitări din partea spitalelor timişene, tocmai ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să suporte din buzunarul propriu contravaloarea unor medicamente sau materiale sanitare”, a declarat Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş.
Bugetul alocat de CJAS unităților sanitare în 2014 a fost de peste 380 de milioane de lei, cu 40 de milioane mai mult decât în 2013.
Redactor: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche