- Ce aţi prins acolo? ”Fluturi. Fluturi de apă, astea-s ceva rusalii aşa le zice. Fluturii de rusalii. Astea înfloresc o dată pe an”. Milioanele de fluturi au atras o mulţime de curioşi pe malul Mureşului.
Interesaţi de fenomen s-au arătat îndeosebi pescarii, care s-au folosit de ocazie să îşi completeze colecţia de momeli: - La ce le folosiţi? ”Pentru pescuit. Prindem peşte cu ele”, ”Pentru pescuit! Pescuit, mâine noapte – îi dăm la peşte!”, ”Eu nu sunt de meserie pescar, dar am văzut toată lumea asta şi am prins şi eu!”, - Funcţionează ca momeală? ”Da. Uite ce e pe Mureş! Ce frumos e!”
Efemeridele sunt numite şi rusalii pentru că apar, în general, în preajma sărbătorii religioase cu acelaşi nume. După ce stau în formă de larvă îngropaţi în nămolul de pe malul apei, timp de 3 – 4 ani, fluturii zboară doar câteva ore, după care mor. În acest interval scurt, fiecare îşi caută un partener pentru a se împerechea.
”Este o specie - una dintre cele mai bune bioindicatoare, care atestă faptul că Mureşul este un râu curat. Mai nou, de cel puţin zece ani, în ultima decadă, se pare că râul nu mai este poluat”, explică Gabriel Herlo, biolog, de la Parcul Natural Lunca Mureşului.
Pentru că fenomenul este unul foarte popular, Parcul Natural Lunca Mureşului şi-a legat de el aniversarea anuală a rezervaţiei. Sărbătoarea de anul acesta se va ţine în weekend.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor web: Călin Țenche