Scena spectacolului de lectură urbană a fost Piaţa Libertăţii. După cum sugerează şi numele evenimentului, cei o mie de participanţi s-au aşezat în grupuri pe pavajul de cărămidă roşie şi au format mai multe semicercuri. Fiecare grup şi-a aşteptat rândul pentru a citi câte un vers din volumul de poezii „O casetă de şerpi”, semnat de Petre Stoica. Pentru mai mulţi participanţi, evenimentul a fost un prilej bun de a redescoperi arta lirică.
„[Citeşti poezii de obicei?] Da, par interesante, de obicei nu citesc poezii, îmi plac mai mult poveştile”, spune un participant la eveniment.
„Este, nu neapărat util, dar este sugestiv, pentru că ei o văd pentru prima dată o societate diversificată, aşa cum este ea în mod natural, şi interesată de lectură”, admite un alt timișorean.
„La vârsta mea de aproape 80 de ani sunt fericită că am ocazia ca la Yiua Mondială a Cărţii să potz să citesc şi tineretul să ia exemplul nostru”, spune o altă participantă.
„E multă lume şi ai o şansă de a citi în faţa tuturor”, admite un alt iubitor de cărți.
Concentrica Timişoara se află la prima ediţie. Evenimentul are ca scop promovarea cititului în spaţii de referinţă din oraşul de pe Bega.
„Promovăm lectură publică încercând să consolidăm tradiţia asta a lecturii publice în Timişoara, ca fenomen de incluziune socială. Deci sunt oameni din cele mai diferite categorii sociale din care vine, de la persoane private de libertate, la jandarmi, elevi de gimnaziu, de liceu, scriitori”, explică Tudor Crețu, organizatorul evenimentului.
„Atunci când cartea circulă şi ajunge la cititori, noi simţim că ne facem meseria. Şi atunci Biblioteca Județeană a ieşit cu acest eveniment unic pentru România, pe plan naţional, care e conceput pe arhitectura oraşului, pentru a lega povestea, poezia de cititori”, povestește și Claudia Şerbănuţă, managerul Bibliotecii Naţionale a României.
Pentru a doua ediţie, organizatorii promit că vor alege o nouă locaţie din Timişoara şi vor aduce spectacolului urban literar un nou concept.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: Dan Șoșdean