Povestea Muzeului Vânătorii, de la marginea Timișoarei, începe în anul 1885. Încă de atunci, austriecii și maghiarii au adus aici animalele pe care le vânau în pădurile din Banat. Aici regăsim peste 100 de specii de păsări și de animale. Unele dintre aceste specii nu se mai regăsesc astăzi în faună. De exemplu, această dropie.
Și nu este singurul exemplar deosebit, spun reprezentanții muzeului, care cred că fiecare specie de pasăre sau animal expus reprezintă o valoare pentru patrimoniul cultural. ”Toate reprezintă peste 95% din speciile de vânat de la noi din țară. Foarte puține lipsesc, dar e o imagine completă asupra speciilor celor ami importante de vânat”, spune Andrei Kiraly, inginer silvic.
Vremurile nu au fost ușoare. În anii '50, după instalarea comunismului, Liceul Silvic, care găzduia muzeul, a fost preluat de trupele sovietice, care voiau să organizeze aici o garnizoană. Ca să le salveze, profesorii au ascuns animalele. ”Unul dintre colegii noștri a luat exponentele în timpul nopții și le-a adăpostit în cadrul subsolului de la una din vilele noastre. După trecerea prigoanei sovietice au fost scoase la iveală”, ne-a declarat Gheorghe Ioan Sancira, directorul Colegiului Silvic Timișoara.
Păstrarea lor de-a lungul anilor nu este un mister. Este chimie pură. Vânătorii austro-ungari au conservat speciile cu ajutorul unor substanțe ce astăzi nu se mai folosesc la împăiat, pentru că sunt foarte toxice, spun specialiștii.
”Au utilizat, de exemplu, stricnina, care este o substanță foarte puternică și eficientă. La ora actuală nu mai avem voie, e o otravă periculoasă care are un regim special și nu mai poate fi folosită. Este unul dintre motivele pentru care nu se mai pot face atât de durabile ca pe vremuri”, spune Andrei Kiraly, inginer silvic.
Pentru că sunt foarte valoroase și bine conservate, de-a lungul timpului, o serie de exponate au luat drumul altor muzee din țară. Pot fi admirate chiar și la Muzeul Antipa din Capitală. Specialiștii spun că animalele, ținute în condiții corespunzătoare, vor rămâne intacte încă un secol de acum înainte. Din păcate, spun reprezentanții muzeului, prea puțini timișoreni pasionați de vânătoare vin să admire exponatele.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche