La Universitatea Politehnica din Timişoara au fost desfiinţate 10 programe de studiu din cadrul Facultatății de Electrotehnică și Electroenergetică, de Mecanică sau de Chimie.
„Am constatat că într-un număr de ani, un număr de ani pe care îl putem concretiza cu o cifră de tip 5,6,7,8, de exemplu, există anumite discipline care nu mai sunt căutate, nu se potrivesc", a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Mircea Popa, prorectorul Universitatea Politehnica Timișoara.
Şi Universitatea de Vest a renunţat la specializările care nu au adus profit instituţiei. În același timp, însă, unitatea de invăţământ superior a înființat alte programe de studiu.
„Avem şi câteva specializări care s-au închis, s-au creat altele noi. Spre exemplu, s-a închis Fizica tehnologică, Poliţia Comunitară, Biochimie industrială. S-au creat, ca exemplu, Fizica medicală, Chimie de criminalistică, Jurnalism de nişă. Deci, adaptare prin închiderea unor specializări şi prin deschiderea altora", afirmă Viorel Negru, prorectorul Universității de Vest Timișoara.
Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului încearcă să se mențină atrăgătoare pentru absolvenții de liceu. Din această cauză, instituția a desființat trei programe de studii și a înființat alte două, unul la ciclul licență, altul la master.
„Unele programe de studiu care n-au avut trecere au fost desfiinţate. Vă dau un exemplu, la Tehnologia Produselor Alimentare s-au desfiinţat două asemenea programe de studiu. Este vorba despre Chimia Alimentară şi Tehnologia Biochimică şi Controlul şi Securitatea Produselor Alimentare", ne explică Gheorghe Dărăbuș, prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
Înscrierile în universități încep în 8 iulie şi se vor pe tot parcursul lunii, în funcție de fiecare facultate. În Timișoara învață, în prezent, peste 50.000 de studenți.
Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Cristian Axinte
Redactor: Călin Țenche