Tiberiu Kasa s-a săturat ca prețul cerealelor să fie dictate de intermediari. 12 ani la rând şi-a vândut producţia direct de pe câmp. În 2009 a decis să investească într-o fermă, unde şi-a creat condiţii optime ca să-şi depoziteze cerealele: ”Am reușit, prin depozitarea porumbului, pe care l-am depozitat înăuntru, să economisesc suma de 100 000 de euro. Ceea ce e o sumă foarte mândră pentru anul acela. Deci, dacă nu reușeam să depozitez porumbul, nu aveam suta respectivă de mii. Deci, vreau să spun că, într-un ritm alert, se amortizează investiția”.
Întregul depozit are 4 celule de depozitare, un selector, un uscător și o hală unde se pot pregăti cerealele pentru transport. Valoarea totala a proiectului este de 7 milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană.
Fiecare tonă de grâne trebuie să treacă printr-un uscător, ca mai apoi să fie transferată în celulele de depozitare. Fiecare din aceste celule are o capacitate de 1.600 de tone.
Dan Pleşa este unul dintre agricultorii care nu a accesat până acum fonduri europene. Are 140 de hectare cultivate şi trebuie să-şi vândă producţia direct de pe câmp. Există posibilitatea să plătească pentru a-şi depozita cerealele. Asta înseamnă că ar trebui să dea 16 lei, pe lună, pentru fiecare tonă stocată. La aceste costuri se adaugă şi preţul de uscare.
”Nu am siloz, nu am unde să depozitez cerealele și atunci depind de prețul pieței cerealelor. Nu putem să le vindem doar în perioada în care se recoltează. N-avem unde să le depunem. Prețul este... care este atunci. Pe urmă, se pierde. Deci cel mai mult pierde fermierul, dacă nu are un depozit”, spune Dan Pleșa.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii îi încurajează pe fermieri să depună proiecte de succes ca să obţină în continuare finanţare de la Uniunea Europeană. Din 2007, agricultorii români au reuşit să atragă peste 10 miliarde de euro.
”Vrem să demonstrăm că s-a putut, că cei 10,1 miliarde de euro, care au fost dați de către Uniunea Europeană, au fost împărțiți corect, către proiecte de succes și dorim să facem cunoscut acest lucru”, spune George Costea, coordonator local al Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii.
Anul acesta, fermierii estimează un preţ de 65 de bani pentru kilogramul de cereale. Pentru culturile de toamnă, campania de recoltare va începe, cel târziu, la sfârșitul lunii iunie .
reporter: Ioana Sapianu
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche