- Te lasă tati pe internet? ”Da, mă lasă, numai să nu mă uit la chestii urâte și să mă joc jocuri cu împușcături. Mă joc jocuri, ascult muzică și mă uit la desene”. De la tipar încoace, apariția fiecărui nou mediu de comunicare a însemnat o evoluție, însă nu una lipsită de capcane.
Oana este elevă la Liceul Pedagogic din Timișoara. Își petrece în medie două - trei ore pe internet. ”Din când în când îmi mai apare câte ceva suspect, dar încerc să închid acele ferestre sau să nu mă accesez acele site-uri și mă protejez de tot ce mai poate apărea suspect pe internet”, ne spune Oana.
Tinerii sunt nelipsiţi de pe Facebook. Specialiştii spun că 36% dintre apelurile care se fac la linia de urgenţă pentru abuzurile din mediul online semnalează probleme legate de siguranţa datelor personale.
- Care sunt paginile pe care le accesezi cel mai frecvent? ”Facebook, YouTube, nu mai știu, câteodată Wikipedia pentru proiectele pentru școală și cam atât”, ”Facebook și Youtube sunt paginile cele mai accesate de mine”, sună răspunsurile.
”Marea problemă este profilul online pe care elevii îl fac și nu se protejează. Acceptă persoane pe care nu le cunosc și de aici pot apărea multe probleme. Iar dependența de jocuri este ceva foarte răspândit încă de când sunt mici”, afirmă Simona Bogdănescu, profesoară de informatică.
Pentru că, astăzi, calculatorul este utilizat de aproape 90% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 ani, nici ONG-urile nu stau pasive la fenomen. Membrii organizației ”Salvați Copii” încearcă să prevină orice fel de abuz prin consiliere și sesiuni de informare.
”Povestim copiilor despre site-ul Sigur Info, acolo pot găsi și link-ul spre Helpline unde pot să ceară un sfat despre modul în care navigăm pe internet sau se întâlnesc cu o problemă reală și de asemenea pot să raporteze un abuz”, spune Monica Oarcea, coordonatoarea activităților de informare.
Şase licee și școli din județul Timiș beneficiează de programe speciale pentru siguranța traficului pe internet.
reporter: Corina Sfia
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche