În urmă cu un an, în zonă au fost inaugurate piste de biciclete și locuri de parcare, însă lucrarea nu a fost finalizată din cauza garajelor deținute de oameni. Deși localnicii s-au mobilizat ca să le elibereze, ele nu au fost demolate nici acum iar locurile au ajuns să găzduiască oameni ai străzii în loc de mașini.
În zona Soarelui din Timișoara, mașinile și căruța trasă de cal sunt parcate în același loc. Oamenii străzii și-au făcut adăpost în fostele garaje ale locatarilor. Și asta nu este singura problemă. Oamenii care locuiesc în zonă descriu imaginea:
„Dezastru, deci vara focar de infecție a fost. Dupămasa la ora trei, a ieșit în pielea goală în fața ei. S-a speriat fata.”
„Își fac de mâncare, fac deranj. La tomberoane, toată ziua le scormonesc, le întorc. Trece Poliția pe aici și nu îi interesează”.
„Dacă ai hotărât să dărâmi garajele, darâmă-le până la capăt. Igienizează zona și temină povestea. Atunci suntem și noi mulțumiți. Dar în halul ăsta”.
Încă din vara anului trecut municiplalitatea le-a cerut proprietarilor de garaje să elibereze bateriile ca să poată continua un proiect de amenajare a zonei.
„Am găsit niște adrese lipite pe ușa garajelor în care ni se solicita să eliberăm garajele în trei sau cinci zile de la data afișării”, spune Sergiu Varga, proprietarul unui garaj din zonă.
Firma care se ocupă de demolarea garajelor s-a apucat de treabă abia ieri. Din motive seriose, susțin reprezentanții primăriei.
„Există o problemă cu câteva garaje. Am fost opriți de o primă instanță până când se judecă pe fond, pentru că cetățenii vor despăgubire. Ei nu au avut clauză contractuală pentru despăgubire, prin urmare nu am avut cum să le dăm”, explică Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Cum garajele sunt construite pe un teren ce aparține municipalității, Primăria Timișoara a oferit câte 2000 de euro pentru despăgubirea proprietarilor care au prevăzută în contract o astfel de clauză. Cât despre problema boschetarilor, aici și până și poliția locală se declară depășită de situație.
„Este un fenomen căreia noi îi facem față cu greu, deoarece noi acționăm asupra efectelor. Acești oameni revin ori de câte ori sunt îndepărtați din zonele în care îți fac adăpost”, a declarat Dana Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.
În locul celor peste 30 de garaje, ar urma să fie amenajate spații verzi, locuri de parcare și piste de biciclete.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Andrei Marina