Constantin Gruiescu strânge flori de mină incă din tinerețe. A sperat ca România să aibă un muzeu al mineralelor, unde să expună și el, însă și ajuns la aproape 90 de ani și a rămas doar cu speranța. Pentru că a văzut că autoritățile nu îi dau mare importanță, nea Costică și-a transformat casa într-un loc in care pietrele lui să fie admirate: ”Aici avem un cuarț mai special, o calcită negricioasă, și asta datorită faptului că la Dognecea în zăcământul de-acolo era aproape de galene de plumb și apa de pe minereul de plumb a influențat formarea colorată a calcitei”.
”Nimic nu e ușor în viață, dar pentru mine a fost scopul în viață să salvez de la distrugere mineralogia Banatului, ceea ce am și reușit”, ne spune el. L-am întrebat: știti câte piese aveți? ”Asta e foarte greu de precizat pentru că am făcut mari donații tării. La muzeul național, o mașină întreagă, un camion de lăzi, am donat acum 40 de ani”.
Localnicii sunt încântați de muzeul improvizat și recunosc că, datorită pasiunii lui nea Costică, sunt acum pe harta turistică a Europei. Mulți dintre turiști vin pentru a se încărca cu energie pozitivă. Perla florilor de mină este un cuarț cu trei perioade de dezvoltare, găsit în Munții Poiana Ruscă. Constantin Gruiescu ne povestește: ”În general, mineralele emană energii benefice. A venit o familie cu un nou născut, o fetiță care nu mișca mâinile și picioarele, a venit de departe, de undeva din Ardeal, și a auzit de cristalul meu foarte puternic. A ținut fetița cam un sfert de oră deasupra lui și a venit peste patru-cinci luni, iar fetița era vioaie și mișca mâinile și picioarele”.
Cele mai interesante piese sunt extrase din minele din țara noastră, însă colecția numără și piese din minele din Brazilia, Australia și Austria. Multe din exponate sunt inestimabile, deplasarea lor la expoziții făcându-se doar cu sprijinul Poliției!
Reporter: Doru Iacob
Editor web: Călin Țenche