Deschideţi larg ferestrele, pe perioade scurte de timp, astfel încât spațiul să se încălzescă și să se aerisească mai repede. Pierderile de caldură sunt mai mari dacă țineți ferestrele întredeschise o perioadă lungă de timp. Asigurați-vă ca radiatoarele nu sunt acoperite cu perdele sau alte obiecte, care ar putea îngreuna schimbul de caldură.
Specialiştii spun că şi dacă izolaţi îmbinările ferestrelor cu tâmplărie de tip purfix, veţi plăti facturi mai mici la gaz şi la electricitate. În caz contrar, puteţi înregistra pierderi de căldură, care pot ajunge şi la 30%. Şi vechimea centralei termice influenţează consumul de electricitate. Un aparat neperformant consumă cu 20 de procente mai mult decât unul cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere sau decât o centrală termică în condensaţie.
Foarte important să știti este faptul că, în locuința dumneavoastră, fiecare grad în plus peste temperatura de 19 grade Celsius, poate însemna o creștere a consumului de gaze naturale cu 8 la sută. Iar folosirea unui termostat de ambianță poate reduce costurile de încălzire cu până la 25 la sută.
Reprezentanţii E.ON Energie România S.A. ne atrag atenţia că respectarea acestor reguli aduce confort termic sporit în locuinţă şi cheltuieli mai mici la utilităţi, în sezonul de iarnă: ”Deşi eficienţa energetică acoperă un ansamblu mult mai vast de măsuri care privesc toate categoriile de consumatori, ceea ce îi stă fiecăruia în putinţă este să aplice câteva măsuri simple şi eficiente, unele dintre ele nepresupunând niciun cost”.
reporter: Adina Iriza operator: Mihai Pop editor web: Călin Țenche