Senatorul care vrea program de lucru suedez

Data publicării:
senator program de lucru


Senatorul UNPR Ioan Iovescu susține că a discutat problema cu mai mulți parlamentari, inclusiv cu Gabriel Oprea. Acum vrea să pună ideea pe hârtie pentru a supune proiectul la vot în Parlament. Ioan Iovescu, senator UNPR de Lugoj susține că le împărtășește ideea suedezilor de câțiva ani. Ar fi propus chiar el reducerea programului de muncă, dacă ar fi avut susținere. La aflarea veștii că există deja o țară în Europa unde angajații lucrează șase ore în loc de opt, politicinul a început să ceară părerile colegilor de partid.  

”Dumnezeu a lucrat minunat. Imediat cum am citit, aveam o întâlnire planificată cu domnul Oprea în care i-am spus: Da, o luăm în calcul. Discutăm”, povestește Ioan Iovescu, senator.

Senatorul susține că o astfel de măsură atrage numeroase avantaje, cum ar fi posibilitatea de a avea două joburi, care cumulate ar înseamna nouă ore lucrate în fiecare zi și mai mulți bani în buzunar. Totodată, unii angajați ar fi mai eficienți, susține demnitarul.

„Una este un randament la șase ore și alta e un randament este la opt ore. Cei care lucrează în fabrici pe bandă, nu este ușor ca opt ore să tragi. În momentul în care se reduce programul de lucru, au această posibilitate de a mai lua un job”, adaugă Iovescu.

Managerii din domeniul privat susțin că nu i-ar deranja ca angajații să aibă un program mai scurt, atâta timp cât productivitatea ar fi aceeași. Cu toate acestea, reducerea orelor petrecute la serviciu ar putea atrage de la sine și o diminuare salarială. 

„Munca este schimbul timpului tău pe o sumă de bani. Mi se pare absolut normal să fie o diminuare de salariu dacă de mâine, angajații mei nu mai vin opt ore și vin doar șase ore.  Nu aș vrea un coleg care stă la lucru zece ore, să îl plătesc zece ore dar el să aibă o eficiență de patru”, explică Gigi Nacev,  manager.

„Un nivel de lucru de șase ore ar fi posibil după ceva ani de experiență în domeniul în care ești, o experiență care să îți permită o triere a task-urilor”, spune un angajat.

„Cred că dacă ne-am raporta mai puțin la ore de lucru și mai mult la obiective, sau la ceea ce avem de îndeplinit, ar fi un câștig mai mare decât să ștergemn niște ore și să ne raportăm doar la niște ore”, completează un altu.

Psihologii susțin că, în cazul angajaților din corporații, statul peste program este la ordinea zilei. În aceste condiții, la fel de des întâlnit este și  stresul accentuat sau frustrările din cauza orelor puține petrecute cu familia sau prietenii.

„De foarte multe ori aud persoane că stau mult peste program și ajung să nu mai aibă viață personală. Reducerea programului de lucru ar fi foarte benefică pentru că ar crește calitatea vieții”, este de părere Adriana Dodea,  psiholog. 

Dacă Suedia este prima țară din Uniunea Europeană care a renunțat la programul de lucru de opt ore, senatorul Ioan Iovescu crede că România ar trebui să fie următoarea. Proiectul de lege ar urma să se materializeze, cel târziu anul viitor, susține politicianul.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Dan Petcu


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri