Zeci de locuitori din Deva au intrat în sala de şedinţă a Consiliului Local, revoltaţi de majorarea taxelor pe terenuri, clădiri și sedii de firmă. În plus, bugetul pe acest an, spun oamenii, nu include și o estimare a sumelor obținute din aceste majorări.
„Ați impus un impozit de 1,3% care este cel mai mare din țară. Spuneți-ne cum se reflectă aceste impozite în cheltuielile de buget?”, a spus un localnic.
„Au recunoscut că nu se bazează pe impozitul ăsta suplimentar, colectat din ăștia 1,3%, că habar nu au cât va fi mărirea lui, dar totuși va trebui să îl ia în considerare la nivelul maxim doar așa, dintr-un capriciu al lor”, mai spune o deveancă.
Taxele și impozitele locale au fost majorate în luna noiembrie a anului trecut, printr-o hotărâre de consiliu local. Locuitorii oraşului spun, însă, că au aflat de majorări abia anul acesta, când au mers să își plătească dările către stat. Ei au solicitat, acum, revocarea hotărârii de consiliu.
„Deva a aplicat un impozit de 1,3 %. Alții, probabil mai luminați, s-au gândit la 0,2% , 0,3, 05%, sunt niște procente mai suportabile”, a explicat, în timpul ședinței, o altă localnică.
„[Ați vrea o reducere a impozitelor?] Bineînțeles, dacă legea permite între 0,2 și 1,3%, nu putem găsi o cale de mijloc? O reducere măcar la jumătate a marjei respective”, adaugă o altă locuitoare a orașului.
După mai bine de jumătate de oră de discuții în contradictoriu, timp în care oamenii au fost amenințati că vor fi evacuați din sală, o propunere a primarului i-a liniștit pe locuitorii din Deva.
„Doi, trei reprezentanți ai dumneavoastră să vină încoace, să stăm la masă, să discutăm într-un mod civilizat, și vă asigur că îmi asum responsabilitatea ca să le explic domnilor consilieri dacă se pot scădea impozitele, cel de la 1,3 mai puțin”, explică Petru Mărginean, primarul Devei.
„Noi venim cu cifrele noastre, dumneavoastră cu rapoarte de evaluare, să vedem cota aceea pe care o stabilim la ce o aplicăm”, adaugă Carla Popa, șef Serviciu Taxe și Impozite.
Potrivit noului Cod Fiscal, autoritățile locale pot aplica o cotă maximă de majorare de 1,3, exact ceea ce s-a şi întâmplat la Deva. În timp ce primarul susține că aceste creșteri de taxe vor ajuta bugetul orașului, fără a explica, însă, ce investiții vor fi făcute cu acești bani, devenii susțin că plătesc astfel impozite nejustificat de mari, peste media celor din Timișoara, Ploiești, Craiova, Iași, Brașov sau chiar București.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș