Balul vienez, ajuns la a patra ediție, reunește aproximativ 100 de debutanți și minidansatori, invitați de onoare de la Opera de Stat din Viena și orchestra Spirit of Vienna Ensemble, care vine pentru patra oară din capitala Austriei pentru evenimentul timișorean. 450 de copii, tineri și vârstnici din Timișoara vor beneficia de banii strânși din vânzarea biletelor pentru paticiparea la evenimentul cultural. Aseară, a avut loc ultima repetiție.
Atmosfera anului 1900 a cuprins Sala Mare a Teatrului Național Timișoara. 48 de tineri debutanți și 56 de copii au repetat dansul care va deschide cel mai mare eveniment caritabil din Timișoara. Timp de două luni, au învățat pașii și au repetat coregrafia pentru ca totul să iasă perfect în seara Balului Vinez.
„ E prima oară când dansez, am făcut înainte șapte ani de balet, dar nu se compară cu ce trăiesc aici și cu ce m reușit să învăț în cele două luni de zile”, povestește un debutant.
„ Mi-am dorit de foarte mult timp să particip la balul vienez pentru că foarte mulți prieteni ai mei care au fost în anii trecuți mi-au spus că e o experiență unică”, spune un altul.
„Am ținut cont de urechea lor muziclă, să existe, să putem lucra pe acest lucru și de modul în care ei au reușit să își însușească în luna de lucru pași de bază, postură”, precizează Dana Vasilescu - coregraf.
Regulile vestimentare sunt stricte, atât pentu invitați cât și pentru debutanți și trebuie să respecte registrul black tie.
„Ținuta este compusă dintr-un frac, pantaloni de dans, o cămașă, brâu, papion, un guler și pantofii de dans. Îți dă o altă prestanță, consider eu”, spune un dansator.
Dacă în această seară, în lojele Teatrului Național se vor afla invitați din mediul diplomatic, politic, și economic îmbrăcați la patru ace, la repetiție, majoriatea spectatorilor au fost părinți, dornici să vadă evoluția copiilor lor.
„Am venit să ne vedem fetița. Suntem foarte fericiți că îi place dansul, că îi place muzica”, a spus un părinte.
„Am nepotul care dansează și trebuie să îl vedem. [Cum se descurcă?] Bine.
Un bilet la Balul Vienez costă 135 sau 150 de euro. An de an, evenimentul adună aproximativ 250 de invitați.
„În principiu, donăm între 10 și 15 mii de euro în fiecare an. Anul acesta, am avut această șansă de a strânge aproape 5.000 de euro chiar înainte de eveniment”, explică Ioana Hațegan – organizator.
Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor merge spre șapte asociații prin Fundația United Way Romania, care sprijină oameni fără adăpost, copii care vin din familii defavorizarte și au nevoie de educțaie, femei care suferă din cauza violenței domestic şi copii care suferă de cancer sau care au dizabilități.
Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță